Как да замразим деликатните плодове?

Идеалният начин да запазите по-дълго плодовете, които през лятото бързо се развалят, е да ги замразите


Така ще си осигурите източник на витамини през цялата зима. Може да си ги хапвате веднага след размразяването или да ги използвате за приготвянето на домашни напитки и сладкиши. Достатъчно е да имате фризер или хладилник с фризерна част с температура под минус 18 градуса, за да замразявате бързо пресните плодове и да ги съхранявате до 12 месеца.

Важно е опаковката, в която ще сложите плодовете, да е чиста, суха и да се затваря максимално херметично. Иначе влагата от плодовете ще се изпарява и те ще се изсушават дори при минусовите температури.

Замразявайте узрели, но не и презрели плодове, здрави, по-твърдички, без видими наранявания. Най- добре е да ги разпределяте на еднократни порции, за да размразявате само толкова, колкото ви е нужно в момента

Никога не замразявайте повторно веднъж размразени плодове. Това се отразява зле на вкусовите качества и се губи голяма част от витамините им. Замразявайте бързо, за да запазите максимално полезните вещества в пресните продукти.

1. Измийте старателно плодовете със студена вода. Избършете ги с кухненска хартия или кърпа. Ако са дребни, ги разстелете върху равна повърхност и ги оставете да се поизсушат. В противен случай при замразяването върху тях ще се образува ледена коричка.

2. По-едрите цлодове като ябълки, круши, пъпеши, нарежете на парчета. Ягодите и малините оставете цели. На вишните и черешите само извадете костилките. Сините сливи, кайсиите и прасковите може да разполовите и да им извадите костилките, а може и да нарежете на по-дребно – зависи от начина, по който смятате да ги използвате. Нарязаните плодове се замразяват по-бързо, пък и заемат по-малко място във фризера.

3. Подготвените плодове наредете върху плитка тава или голяма дъска за рязане на един слой, без да ги застъпвате и допирате, иначе ще се залепят един за друг. Сложете ги във фризерната част и изчакайте да замръзнат напълно. След това ги прехвърлете в пластмасови кутии за замразяване с капак или в пликове с пластмасов цип. Може да ползвате и домашен вакууматор за опаковането им в пликове. Така ще избегнете появата на неприятна миризма в опаковката.

Може да слагате пресните плодовете направо в порционните пликове или кутии и директно да ги подреждате във фризера. Но тогава те ще се слепят и след размразяването няма да имат толкова красив и естествен вид. Ако ще ги слагате в десерти, коктейли, пюрета, може да си спестите по-трудоемкото замразяване върху дъска или тава.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар