Плот с котлони – съвети за разумен избор

Дойде ли време за обзавеждане на кухнята с нова техника, възможно е да се изправите пред дилемата какъв да е плотът

За вграждане или на свободно стоящата печка – с газови или с електрически котлони. И ако изборът е електричество, какви да са котлоните – класически чугунени, керамични или индукционни.

Преди всичко трябва да решите какъв да е размерът на плота или на печката. На малката кухня ще й дойде добре 40- или 60-сантиметров плот с 2, 3 или 4 котлона. При повече пространство може да си позволите 90-сантниметров плот с 5 или 6 котлона, ако смятате, че са ви нужни.

Съвременните газови котлони са удобна възможност, щом домът ви е свързан към газова мрежа. Малко по-сложно е, ако ще ползвате пропан-бутан бутилки. Ставате зависими от доставчика, а и самата бутилка отнема от полезното пространство. В този случай може да изберете комбиниран плот с газови и електрически котлони.

Удобство е, че по-новите модели газови плотове разполагат със специални горелки – например за уок тигани или правоъгълни за грил тигани.

При газовите котлони лесно можете да контролирате визуално мощността
на топлинната обработка по силата на пламъка. Богат е и изборът на материала за Стойките за съдовете -чугун, неръждаема стомана, емайл, огнеупорно стъкло.

Наред с плюсовете газовите плотове имат и минуси. Стойките за съдовете например лесно се зацапват и по-трудно се чистят. Същото важи за самите съдове от стъкло и неръждаема стомана.

Ако държите на изискан, разнообразен и стилен дизайн, разгледайте керамичните плотове. Освен това те дават възможност за много прецизна настройка на температурата, включително за нискотемпературна обработка на продуктите. Друг плюс е лесното почистване и безопасността извън кръговете, маркиращи нагревателните зони.

Немислимо е обаче да изпечете чушка или патладжан върху такъв плот. Не бива да се ползват и съдове, чието дъно не прилепва плътно към плота. Светлинната или светодиодна индикация за включен или изключен котлон и за остатъчна топлина също може да е объркваща. Някои модели дори и при изключен котлон продължават да светят до момента, в който котлонът изстине напълно.

Индукционните плотове са без съмнение най-бързите. Не се нагряват, а използват мощно електромагнитно поле, което загрява съда с продуктите за готвене. Затова няма да се изгорите, дори не сте изключили плота.

Тези плотове са по-скъпи в сравнение с газовите и керамичните. Друго задължително изискване са специалните съдове, съвместими с индукционния метод на готвене. Бърза проверка на материала на съда може да се направи с магнит.

Ако се лепи за дъното -става за индукционно готвене. Вече има нови модели тенджери и тигани с керамично и друго специално незалепващо покритие, които са специално разработени за индукционни плотове. И тук минусът е високата им цена.

Може би класическите чугунени електрически котлони са напълно по вкуса ви. Макар и да загряват малко бавно, те имат приемлива цена.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар