Детето иска да живее само: практически съвети и емоционална подготовка

Вашият тийн е на 19 и вече завърши гимназия. Иска да живее сами вие се чудите дали да позволите

ГОЛЯМ БАНЕР ЗА ПО КРАСИВИ

Няма какво да се чудите. Представете си, че трябва да отиде да учи или да работи в друг град или в друга страна. Тогава нямаше да го спирате. Само защото живеете в едно и също населено място, не третирайте вашия син или дъщеря като бебе. Покажете доверие.

Впрочем това, че детето ви въобще обсъжда с вас дали да отиде да живее само, е уважение. То е пълнолетно, нищо не му пречи да вземе решение и без да ви пита.

Е, вероятно зад уважението има още една причина – финансова, но бъдете сигурни, че ще му е от полза вече да свиква да се оправя без вашите грижи. Не се колебайте, щом иска да се изнесе от къщи, но участвайте в подготовката на операцията.

Обяснете колко удобно ще е да намерите жилище близо до вашето – при проблем ще сте на една крачка. Пък и може от време на време да минава да яде вкъщи или да си носи прането. Наследникът ви е убеден, че е напълно в състояние да се грижи за себе си, но ще оцени вашата готовност да помагате.

По-сложно ще е, ако вече се е договорил с кого ще живее и даже са намерили къде. Тогава разстоянието е маловажен проблем. По-добре предпазливо разпитайте за компанията и какви разходи е свързан самостоятелният живот. Нищо чудно тийнът да не съзнава по колко канала изтичат парите на родителите му. Нали вие плащате сметките. Преди да се изнесе, направете бюджет по пера – наем, ток, вода, отопление, храна и т.н..

При уговорка, че вие ще помагате с наема, предварително задайте условия. Който иска да живее сам, трябва да може и сам да плаща цената за това. Например като работи, дори и да е студент. Вие обещайте пари, но не покривайте всичките му нужди. Иначе няма да има мотивация да заработи. Може да плащате определен период от време – 6 месеца или 1 година, докато си намери работа. Спазарете се за твърда сума и не мърдайте от нея. Той трябва да се научи да разпределя финансите си правилно. Ако понякога са му необходими допълнителни пари, давайте му ги като заем.

Вероятно се налага да дадете и съвети откъде да пазарува. Спестовността не е отрицателна черта, а въпрос на зрялост и опит. Може да се погрижите за още един списък с основни продукти и срещу тях – вашите предложения откъде да се купят и каква е максималната разумна цена. Ще му е досадно, но вие си кажете, че няма нищо срамно в магазина да търси стоки в промоция или да взема трайни продукти в големи опаковки, защото са по-изгодни.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар