Детето иска да живее само: практически съвети и емоционална подготовка

Ти лайф за Лекува

Вашият тийн е на 19 и вече завърши гимназия. Иска да живее сами вие се чудите дали да позволите

Няма какво да се чудите. Представете си, че трябва да отиде да учи или да работи в друг град или в друга страна. Тогава нямаше да го спирате. Само защото живеете в едно и също населено място, не третирайте вашия син или дъщеря като бебе. Покажете доверие.

Впрочем това, че детето ви въобще обсъжда с вас дали да отиде да живее само, е уважение. То е пълнолетно, нищо не му пречи да вземе решение и без да ви пита.

Е, вероятно зад уважението има още една причина – финансова, но бъдете сигурни, че ще му е от полза вече да свиква да се оправя без вашите грижи. Не се колебайте, щом иска да се изнесе от къщи, но участвайте в подготовката на операцията.

Обяснете колко удобно ще е да намерите жилище близо до вашето – при проблем ще сте на една крачка. Пък и може от време на време да минава да яде вкъщи или да си носи прането. Наследникът ви е убеден, че е напълно в състояние да се грижи за себе си, но ще оцени вашата готовност да помагате.

По-сложно ще е, ако вече се е договорил с кого ще живее и даже са намерили къде. Тогава разстоянието е маловажен проблем. По-добре предпазливо разпитайте за компанията и какви разходи е свързан самостоятелният живот. Нищо чудно тийнът да не съзнава по колко канала изтичат парите на родителите му. Нали вие плащате сметките. Преди да се изнесе, направете бюджет по пера – наем, ток, вода, отопление, храна и т.н..

При уговорка, че вие ще помагате с наема, предварително задайте условия. Който иска да живее сам, трябва да може и сам да плаща цената за това. Например като работи, дори и да е студент. Вие обещайте пари, но не покривайте всичките му нужди. Иначе няма да има мотивация да заработи. Може да плащате определен период от време – 6 месеца или 1 година, докато си намери работа. Спазарете се за твърда сума и не мърдайте от нея. Той трябва да се научи да разпределя финансите си правилно. Ако понякога са му необходими допълнителни пари, давайте му ги като заем.

Вероятно се налага да дадете и съвети откъде да пазарува. Спестовността не е отрицателна черта, а въпрос на зрялост и опит. Може да се погрижите за още един списък с основни продукти и срещу тях – вашите предложения откъде да се купят и каква е максималната разумна цена. Ще му е досадно, но вие си кажете, че няма нищо срамно в магазина да търси стоки в промоция или да взема трайни продукти в големи опаковки, защото са по-изгодни.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар