Как да научите детето да споделя любимите си играчки с приятелче?

Ти лайф за Лекува

Как най-лесно да научите детето да споделя любимата си кукла или количка с приятелче?

Свикването да споделяш е част от оформянето на детската психика.

В книгата на Марта и Уилям Пийпър „Мъдрата обич“ (изд. „Сиела“) има доста добри идеи за това как да превърнете процеса в забавление, както и обяснение защо трябва да научите детето да прави такива жестове.

Щедростта не винаги е полезна

дете играчка

Свикването да споделяш е част от оформянето на детската психика

Те не се раждат научени на това. Още повече, че когато са съвсем малки, децата по-трудно решават самостоятелно да бъдат щедри и великодушни. Точно тук трябва да се намесят родителите. Ако ги принуждавате постоянно да отстъпват своите играчки и в никакъв случай да не пипат другите, те ще започнат да се чувстват обидени и неразбрани, обясняват в своята книга двамата автори. Марта Пийпър е доктор на науките по клинична социална помощ и има частна практика за консултиране на родители, а Уилям Пийпър е психиатър и психоаналитик, специализирал в областта на взаимоотношенията между деца и родители. Според тях децата, на които като малки са поставяни подобни изисквания, започват все по-често и по-неустоимо да изпитват желание да утешат сами себе си с придобиването на различни материални блага или започват да се плашат.

Великодушието се проявява след третата годинка

Деца, които са били обичани от своите родители, но не и насилвани да споделят на всяка цена своите играчки, щом станат на три годинки, сами започват да проявяват щедрост към връстниците си. Те са предпочитаните приятели в детската градина и на детската площадка, защото им харесва да споделят, а не да грабят. Това вече е осъзнато великодушие, а резултатът са нематериални придобивки – тоест много приятели. От своя страна пък повечето приятели означават повече игри и забавления.

Как да реагирате в конфликтна ситуация?

Ако родителят на другото дете изкаже недоволство или се ядоса от факта, че вашият син или дъщеря не отстъпва играчката си, най-добрата реакция не е да повишите тон или се направите на разсеяни. По-добре опитайте да обясните любезно защо мислите, че това е правилна постъпка от страна на вашето дете, пише „Журнaл“. Кажете, че смятате принудителното споделяне на играчки за неправилно, защото би се отразило неблагоприятно върху емоционалното развитие на малчугана. Ако това не помогне, просто сложете край на спора, като заявите твърдо, че всеки родител сам решава как да възпитава своето дете. А ако другият продължи да недоволства, то по-добре не събирайте за известно време двете деца.

Врагът в моя дом

По-проблематично е намирането на решение, когато децата в едно семейство не умеят да споделят своите играчки. В този случай трябва да подходите много гъвкаво, за да не се почувства нито едно от тях засегнато или да усети, че вие толерирате (в неговите очи – обичате) повече другото. Затова преценете според ситуацията как да действате. Някои родители намират решение, като купуват и на двете деца еднакви играчки (дори когато са момче и момиче), други просто скриват за известно време спорните предмети.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар