3 екзотични орхидеи, които може да отглеждате у дома

Ти лайф за Лекува

За която и орхидея да стане дума, винаги се стига до нейните капризи


Не е случайно, че по магазините масово се предлагат филенопсиси и почти нищо друго. Така се стига до колекция от 10-ина саксии от този вид и се разчита само на разнообразието от багри на цветовете. А в огромното семейство има достатъчно орхидеи, които не са чак толкова невъзможни за отглеждане. Особено ако вече имате опит и сте готови да следвате предписанията за всеки вид.

1. Орхидея паяк – брасия. Родът включва около 30 вида. Познават се лесно по тънките листенца на цветовете като крачета на насекомо, напръскани с контрастни петънца. Пъпките се разтварят последователно на цветоноса. Периодът на цъфтеж обикновено е от пролетта до есента.

Саксията се държи на полусянка при минимална продължителност на светлия период на деня 10 часа. Обича по-ниски нощни температури с разлика от 4-5 градуса от дневните, но не по-ниски от 15. Отглежда се в непрозрачни саксии в субстрат за орхидеи и се пресажда само при нужда. Полива се класически – в подложна-та чинийка. Водата се намалява през зимата и след появата на цветоноси. Влажността на въздуха трябва да е много висока.

2. Нощната лейди или брасавола но доза. Една от най-неутралните като багри – само бяла, но пък китката от съцветия е пищна и с необичайни сърцевидни форми. Не образува псевдобулби, а еднолистни тънки стъбла на ризома. Листата са месести и тънки. Цъфти в началото на зимата – от октомври до декември.

Лептотесите обичат пикник на открито
без почва, но вирее и по традиционния начин в корков субстрат. Орхидеята е слънцелюбива, през деня обича температури от 25 до 35 градуса, а нощем – до 18. В период на покой понася студ до 12 градуса. За разлика от другите орхидеи е много чувствителна към изсъхване на корените. През лятото се поддържа постоянна влага, затова пък от октомври до февруари поливките се спират почти напълно. Влажността на въздуха трябва да е висока. Подхранва се внимателно по схема.

3. Маймунска орхидея – дракула. Една от най-легендарните и оригинални, макар и дребничка и с по една пъпка на сезон. Родът съдържа много видове, но на всички цветовете приличат на маймунско лице. Листата на епифитното растение играят ролята на псевдобулби. Цветът име приятен аромат. Пъпки се образуват от ноември до май, макар че при благоприятни условия може да цъфне по всяко време.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар