Как е възникнало преданието за Лейди Годайва?

Някои историци свързват възникването на преданието за лейди Годайва с желанието на монасите от обителта на свети Албан да „насолят“ колегите си от по-богатия и популярен манастир


И все пак очевидно причината е в религията.

Както е известно, не е лесно да се покръстят в християнството изповядващите древни езически култове. Първите свещеници понякога дори са принудени да въвеждат в богослуженията елементи от езическите ритуали, а често храмовете са издигани на мястото на древни капища.

Още преди нахлуването на норманите недалеч от мястото, където днес е разположен Ковънтри, обитава племето на саксите. В старинните летописи граф Леофрик често е наричан „повелител на хвике“. Както следва от митовете, хвике особено почитат богинята на плодородието Года. Чак до наши дни в околностите на Ковънтри са запазени редица топоними, свързани с това име. При археологически разкопки в селцето Уегинтон са открити руини на храм, посветен на богинята Годе.

Тъй като Ковънтри е разположен сред непроходими гори и далеч от другите градове на Британия, тук дълго време паралелно с християнството се запазва и култът на Года. Самото име на града
Ковънтри – произхожда от названието на свещеното дърво кофа, край което езичниците извършват своите обреди.

Всяка година в средата на лятото се устройват празнични мистерии в чест на Года. Пред процесията на бял жребец язди гола жрица, следвана от останалите участници в церемонията. Шествието приближава до свещеното дърво, край което на богинята в лицето на жрицата се отдават почести.

В жертва й принасят кон и един от мъжете от племето – млад и красив. След като в Ковънтри се изгражда абатство, езическият празник продължава да съществува години наред. Очевидно, в тази връзка у местните монаси възниква идеята да подменят култа на езическата богиня с история, по-близка до християнството. Та лейди Годайва, която толкова много е направила за обителта, е почитана почти като светица.

Замисълът еотличен. Богинята постепенно е забравена, а жената на местния владетел се превръща в символ на мъченичеството. Що се отнася до злополучния Том, осмелил се да надникне, за да види голата си господарка, той едва ли е реален човек. Най-вероятно прототипът на този легендарен образ е мъж, принесен в жертва на богинята.

Днес статуя, изобразяваща гола жена, яздеща кон, украсява Ковънтри. Разбира се, в програмата на ежегодния карнавал – може би най-екстравагантния във Великобритания, не влизат никакви жертвоприношения. За сметка на това се произвеждат множество състезания и атракциони.

Главният от тях е конкурсът за най-красива лейди Годайва, в който участват голи ездачки. Званието се дава само за една година.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар