Училище за похвали и оплаквания: как да научите детето да прави и да приема комплименти?

Много ще е полезно детето да разбере, че не е твърде елегантно онова поведение, при което някой се опитва да отрече комплиментите, за да си изпроси още похвали


Тези хитрости обикновено прилагат жените в по-късна възраст. Но ако синът или дъщеря ви са станали свидетели на такава сценка, намерете време след това тактично да й направите „разбор“ с нужния извод.

Психолозите казват, че дете, което без стеснение и с удоволствие приема комплименти, започва и да ги изрича с лекота. Така то показва две положителни черти – здравословно самочувствие и позитивна нагласа към другите.

Може да поиграете с детето на комплименти. Най-добрият начин да се научи да ги прави е да се упражнява върху родителите си. Тук имате отново да изясните онзи проблем за откровеността. Задължителна част от възпитанието е отрано да посъветвате наследника си да не се изказва осъдително за личните качества и постъпките на другите. Дори недоспалата му майка да изглежда ужасно тази сутрин, никой не печели от подобна искреност. Етикетът предполага на глас да изрича само хубавите неща, които мисли, а не истината, само истината и цялата истина. На практика това означава да не се занимава с външния вид на мама, а да каже примерно, че парфюмът й мирише чудесно. На баба си няма нужда да споделя, че супата е гадна, а да похвали десерта. Ако и той не е вкусен, може да възкликне „О, много ми харесва как си украсила масата“.

Така ще покажете на детето хем как да прави комплименти, хем как да не лъже. То и това често е част от играта на добри обноски, но го оставете само да разбере за нея в по-късна възраст.

Като преподавате изкуството на комплимента, имайте предвид някои трикове. Те помагат любезните думи да изглеждат искрени и да не приличат на ласкателство или подмазване. Няма нужда да затъвате в подробности и психологически обосновки защо е по-добре така, а не иначе. Просто казвайте и показвайте – в ранна възраст доста неща се запомнят като модели на поведение.

Например похвалите, изречени в първо лице звучат по-убедително, а във второ лице се възприемат повече като ласкателство. Ако детето ви иска да направи комплимент на съученик, правилното е“ Мисля, че ти пишеш най-хубавите съчинения в целия клас“, а не направо „Ти пишеш най-хубавите съчинения в целия клас“. Освен това нека да хвали конкретно. „Винаги изглеждате чудесно, госпожо“ прилича на под-мазване. Докато „Смятам, че новата прическа много ви отива“ е комплимент, който на всяка жена ще хареса.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар