Колкото по-рано научите детето да помага у дома, толкова повече свободно време ще имате!

Вероятно няма родител, който не е убеден, че първата стъпка да научи детето си на труд е да го включи в разпределението на задълженията в домакинството

Kids washing the dishes in the kitchen together – helping out with the home chores

Проблемът е кога да започне и с какво.

Точното време е още от бебе, твърдят психолозите. На 9 месеца то седи на столчето си, закрепено на масата. Сложете лъжичката пред него, помолете да ви я подаде, благодарете му и тогава започнете да го храните. Така бебето разбира, че ви е помогнало, свършило е полезна работа. На 1 година ще ви донесе шишето си, за да му го напълните с вода.

На 2 години може да сложи салфетките на масата, а на 3 вече му поверете лъжиците, докато вие поставяте вилиците и ножовете. На 4 години децата са в състояние сами да си оправят леглото, да подреждат дрехите и играчките си, да участват в сервирането и отсервирането на по-дели-катните съдове на масата.

Общото правило е да възлагате самостоятелни задачи, за които сте сигурни, че са по силите на наследника ви. Давайте инструкциите ясно и конкретно. Обяснявайте му какво трябва да направи и покажете начина. Но за да не изглежда, че командвате, казвайте и каква е целта. След това оставете детето да действа само. Ако работата е сложна, хвърляйте по едно око и при нужда се намесвайте. Но не се бъркайте непрекъснато. Бъдете търпеливи и не прекалено взискателни. Избягвайте забележките. Насърчавайте старанието. Бъдете щедри в похвалите.

С изпълнението на подобни задачи децата развиват самостоятелност и се учат да поемат отговорност. Свършената работа ги кара да се чувстват полезни и горди.

Грешка е обаче да вменявайте едни и същи задължения на малкото дете, защото бързо ще му омръзнат. По-разумно е да възлагате различни задачи, които развиват и различни умения.

Някъде на 4-годишна възраст може вече да определите нещо, което е негова отговорност – например да подрежда приборите на масата. Не го отменяйте, когато се заиграе и не се включи. Не започвайте вечерята, докато не си свърши работата.

Около тази възраст трябва да дадете ясно да се разбере и разликата в отговорностите му – между това да се грижи за себе си, като си разтребва играчките, и да помага в домакинството, като прави нещо за цялото семейство.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар