Как натрупа богатството си фамилията Рокфелер?

Ти лайф за Лекува

Фамилията Рокфелер отдавна е символ на богатство


Именно представител на тази династия става първият в историята доларов милиардер.

Джон Дейвисън Рокфелер е роден през 1838 г. в Град Ричфорд недалеч от Ню Йорк и е второто от шестте деца на Уилям Ейвъри Рокфелер и Илайза Дейвисън. Отначало главата на семейството работи като дьрвосекач, а след това се захваща с продажбата на растителни тинктури.

От седемгодишна възраст на Джон му се налага да се издържа сам. Едва научило се да пише, момчето има бележник, в който фиксира всичките си доходи и разходи.

На 16-годишна възраст Джони постъпва в колеж в Кливпанд, като избира специалността“Основи на търговията“. Но скоро изоставя учението и се включва в тримесечни курсове за счетоводител.

Става асистент счетоводител в компанията Hewitt&Tuttle, която се занимава с недвижими имоти и морски превози, и бързо се издога до управител на фирмата със заплата 600 долара

Но в един прекрасен ден младежът узнава че компанията е плащала по 2000 долара на предшественика му. Напуска и си дава дума повече никога да не работи за друг.

През 1857 г. Джон става младши партньор във фирмата „Джон Морис Кларк и Рочестър”, като взима заем от собствения си баща с 10% годишна лихва. Търгува със зърно, месо и други хранителни стоки. От началото на Гражданската война фирмата започва.
да снабдява армията и процъфтява.

Когато се появяват първите керосинови лампи, Джон съобразява, че нефтът бързо ще поскъпне, и влага пари в добива и преработката на черното злато. Заедно с химика Самуел Ендрюс създават фирмата „Ендрюс и Кларк”, която се занимава със строителство на нефтопреработвателния завод „Флетс“ в Кливпанд. През 1870 г. той се превръща в компанията Standard Ойл.

Рокфелер плаща на рабспниците в акции на предприятието, като по този начин ги мотивира да се трудят по-усърдно. Скоро това се отразява положително на доходите. Започва да изкупува една по една малки фирми и съсредоточава в ръцете си целия нефтодобивен бизнес.

През 1880г. компанията на Рокфелер притежава 95% от нефтодобива в САЩ. Но през 1911 г. във връзка с антимонополните закони на Шърман се налага Standard Oil да бъде разделена на 34 дребни компании. За собствениците обаче това не променя особено нещата. Контролният пакет акции във всички фирми принадлежи на Джон, а капиталите започват да растат още по-бързо.

Семейство Рокфелер се занимават не само с нефт – те притежават 16 железопътни и 6 стоманолеарни компании, 9 агенции за недвижими имоти, 6 параходства, 9 банки и 3 портокалови плантации. Макар фамилията да се старае да не демонстрира богатаствата си, обществото постоянно обсъжда този въпрос.

Джон Дейвисьн Рокфелер мечтае да доживее до 100 години. Но
не успява – умира от сърдечен пристъп през май 1937 г. В този момент състотието му се оценява на 1,4 млрд. долара.

За съжаление, той има само един син -Джон Дейвисън Рокфелер-младши. Дъщерята на Рокфелер-младши – Аби , и синът му Джон стават крупни меценати, като основават множество фондове и благотворителни организации.

Най-възрастният член на клана Рокфелер до неотдавна е Дейвид Рокфелер- последният син на Джон Дейвисън Рокфелер-младши, роден в Ню Йорк през 1915 г. Той умира на 20 март 2017 г.

Днес състоянието на семейство Рокфелер се оценява на 300 млрд. долара, а фамилията е смятана за една от най-влиятелните в света.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар