Самопрогнозирането е полезно за здравето?

Всеки ден правим хиляди предсказания:кога ще дойде автобусът, кой чука на вратата, ще се счупи ли падащата чаша


Учени от Университета в Сейнт Луис решили да свалят завесата на тайните над процесите, които се случват в главите ни, когато правим прогнози всеки ден. Отговорът на този въпрос може да облекчи живота на брокерите, спортните треньори и гадателите. Но в перспектива резултатите от изследванията могат да бъдат полезни при лечението на хора в ранни стадии на такива заболявания, като шизофрения, болестта на Алцхаймер или на Паркинсон. На тези болни им е трудно да отделят едно събитие от друго и всичко, което ги заобикаля, се слива в един поток.

Изследователите съсредоточават усилия върху изучаването на допаминовата система на средния мозък, която изпраща сигнали за неочаквани събития до всички останали участъци. Използвайки метода на магнитнорезонансната визуализация, те установяват, че тази система шифрова информация за грешка в случаите, когато хората са принудени да отгатват какво ще се случи в следващия миг от обичайния им живот и прогнозите им не се оправдават.

„Предсказанията за близкото бъдеще са жизнено важни за управлението на поведението. Това е ключов компонент за механизмите на възприятие, формиране на речта и обучението – смята водещият автор на изследването проф. Джефри М. Закс. – Способността да избягате от гладен лъв, е много полезно качество. Но умението да избегнете самата среща с лъва, е много по-ценно. Възможността да вижда поне с една крачка напред, дава на човека огромно предимство.”

Закс и колегите му създават теорията за всекидневното „пророческо възприятие”. В основата й лежи убеждението, че голяма част от предсказанията правим, изхождайки от умозрителния модел на последователни събития, който се намира в главите ни. От. време на време този модел се нуждае от корекция, особено ако заобикалящото ни обкръжение се променя по непредсказуем начин.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар