Тайни и съвети за желиране: как да не съсипете желето

Желатинът е прост белтък от животински произход, който се получава при варене на кости и хрущяли във вода

Има високо съдържание на протеин, но е с много ниска хранителна стойност. Познат е и като като хранителна добавка с обозначението Е 441.

Може да си го купите на ленти, на гранули или ситно смлян на прах. За да работите правилно с него, най-добре е да прочетете внимателно указанието на опаковката, преди да го използвате.

Най-общо правилото е желатинът на гранули или на прах, който се продава в пакетчета, да се накисне в студена вода, за да набъбне. В 1 к.ч. вода се слагат 10 г желатин. Този на гранули набъбва и се разтваря по-бавно отколкото желатинът на прах.

След като набъбне, се разтваря на водна баня на слаб огън и при непрекъснато бъркане, докато се получи прозрачен сироп. Вместо на водна баня може да се сложи в микровълнова фурна за няколко секунди, за да разтвори напълно. Не допускайте да заври, защото ще загуби в голяма степен желиращите си качества. След като се е разтворил напълно, желатинът се прибавя към сместа, която искате да желирате.

Ако е на ленти (листчета), имайте предвид, че две листчета се равняват приблизително на 1 ч.л. желатин на прах. Предвидете по 1 к.ч. студена вода за всяко листче желатин. Накиснете листчетата за 5-10 минути във водата, като гледайте да не се припокриват и залепват едно за друго. След това смачкайте листчетата с пръсти и сложете намачканите листчета в течността, която искате да желирате. Загрейте сместа по описания начин на слаб огън или в микровълновата, за да се разтвори желатинът.

С 10 г желатин на прах или с две листчета ще желирате около 500 мл течност и ще получите относително меко желе. Искате ли да е по-твърдо, използвайте само 350 мл течност.

Сместа, която ще стане на желе, изсипете в съд, купа или форма и я оставете да се охлажда. Препоръчително е охлаждането да трае от няколко часа до едно денонощие.

Ако желирате няколко пласта, трябва да загрявате леко желиращата смес, до-като предният пласт се охлажда. За да не чакате с часове, може за кратко да сложите сместа във фризера, но не допускайте да замръзне.

За по-лесно изваждане на вече готовото желирано ястие от формата, тя трябва да е предварително леко намазана с мазнина или намокрена. Добре е преди сервиране да се потопи за няколко секунди в гореща вода. Така желатинът по стените се отпуска и се отделя лесно от формата. Може и с тънко ножче да помогнете внимателно на желирания продукт да се отлепи. След това се обръща и се поставя в чинията за сервиране.

Вегетарианците използват вместо животински желатин получения от водорасли желиращ агент, наречен агар-агар. Той е по-силен от желатина и се използва в по-малки количества. Продава се на прах, на люспи и на ленти. Разтваря се по същия начин като желатина – първо се накисва, после се вари на бавен огън до пълно разтопяване.

Приложението на желатина в кулинарията е разнообразно – може да желирате кремове, плодови сокове, бульони, някои сосове.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар