Не мисли лошо, за да не стане лошо

Във всички религиозни учения има нравствено правило, че човек не бива да прави на другите това, което не иска да правят на него


И повечето хора се стараят да не го нарушават, поне съзнателно. Само че мнозина забравят да следват друго правило – да не мислят негативно, защото така правят лошо на себе си.

Оптимизмът е особено нужен в онези 10% (по Стивън Кови) от събитията в живота, върху които човек няма контрол, но на които трябва да реагира привидно, за да не отприщи още 90% неприятни случки.

„Не мисли лошо, за да не стане лошо“ не е суеверие, а мъдрост. Тя не означава човек да не анализира възможните рискове и да се старае да ги избегне или да е подготвен за тях. Тя казва, че колкото повече се състредоточавате върху възможността събитията да се развият зле, толкова повече губите вяра и енергия, с което увеличавате вероятността да се сбъдне тъкмо лошият сценарий.

Психолозите съветват всеки ден да се настройвате позитивно и да се самомотивирате да постигате целите си, като съзнателно избягвате лоши мисли и не затъвате във въпроси, които предполагат негативни отговори.

Прекаленият позитивизъм вече не е на мода. Дори много-бройните теории, които съветваха да посрещате всички изпитания с усмивка, са отречени, защото безмерният оптимизъм пречи на реалистичната преценка. Още по-вредно е обаче черногледството.

Когато имате да решавате труден проблем, захванете се с него. Но отделете минута, за да помислите за нещо приятно. Кажете си например „Е, за щастие съм здрав и със семейството ми всичко е наред“. Спомнете си успех, щастливо събитие, добри думи по свой адрес. Назовете в ума си нещата, заради които си заслужава в момента да гледате на живота с радост, съветва „Всичко за семейството“. На този фон проблемът, неприятността, случката, върху която нямате контрол, ще престанат да изглеждат толкова значителни, трудни, заплашителни.

„Трябва да игнорирате страха, тъй като той е ирационален“, съветва Илон Мъск, президент на „Тесла“. Главният изпълнителен директор на „Епъл“ Тим Кук препоръчва да останате позитивни и да не обръщате внимание на негативния шум, който чувате. „Светът е пълен с циници и вие трябва да ги игнорирате. В противен случай те се превръщат в рак за ума ви, за мисленето ви“, казва той.

Може да се настроите оптимистично и като се поразходите с изправени рамене, вдигната глава и усмивка. Аз се смея много, отговаря основателят на „Амазон“ Джеф Безос, когато го питат как се справя със стреса в работата.

Задължително е да намерите и най-подходящите за вас начини да се отпускате. Правят го най-успешните хора в света, понякога доста нестандартно. Уорън Бъфет например свири на укулеле – малка китара. Мег Уитман от „Хюлет-Пакард“ ходи на риболов. Бил Гейтс задължително чете книга, за да заспи по-лесно. Главният оперативен директор на „Фейсбук“ Шерил Сандберг вечер не влиза в социалните медии, не отваря имейли и изключва телефона си.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар