Не мисли лошо, за да не стане лошо

Ти лайф за Лекува

Във всички религиозни учения има нравствено правило, че човек не бива да прави на другите това, което не иска да правят на него


И повечето хора се стараят да не го нарушават, поне съзнателно. Само че мнозина забравят да следват друго правило – да не мислят негативно, защото така правят лошо на себе си.

Оптимизмът е особено нужен в онези 10% (по Стивън Кови) от събитията в живота, върху които човек няма контрол, но на които трябва да реагира привидно, за да не отприщи още 90% неприятни случки.

„Не мисли лошо, за да не стане лошо“ не е суеверие, а мъдрост. Тя не означава човек да не анализира възможните рискове и да се старае да ги избегне или да е подготвен за тях. Тя казва, че колкото повече се състредоточавате върху възможността събитията да се развият зле, толкова повече губите вяра и енергия, с което увеличавате вероятността да се сбъдне тъкмо лошият сценарий.

Психолозите съветват всеки ден да се настройвате позитивно и да се самомотивирате да постигате целите си, като съзнателно избягвате лоши мисли и не затъвате във въпроси, които предполагат негативни отговори.

Прекаленият позитивизъм вече не е на мода. Дори много-бройните теории, които съветваха да посрещате всички изпитания с усмивка, са отречени, защото безмерният оптимизъм пречи на реалистичната преценка. Още по-вредно е обаче черногледството.

Когато имате да решавате труден проблем, захванете се с него. Но отделете минута, за да помислите за нещо приятно. Кажете си например „Е, за щастие съм здрав и със семейството ми всичко е наред“. Спомнете си успех, щастливо събитие, добри думи по свой адрес. Назовете в ума си нещата, заради които си заслужава в момента да гледате на живота с радост, съветва „Всичко за семейството“. На този фон проблемът, неприятността, случката, върху която нямате контрол, ще престанат да изглеждат толкова значителни, трудни, заплашителни.

„Трябва да игнорирате страха, тъй като той е ирационален“, съветва Илон Мъск, президент на „Тесла“. Главният изпълнителен директор на „Епъл“ Тим Кук препоръчва да останате позитивни и да не обръщате внимание на негативния шум, който чувате. „Светът е пълен с циници и вие трябва да ги игнорирате. В противен случай те се превръщат в рак за ума ви, за мисленето ви“, казва той.

Може да се настроите оптимистично и като се поразходите с изправени рамене, вдигната глава и усмивка. Аз се смея много, отговаря основателят на „Амазон“ Джеф Безос, когато го питат как се справя със стреса в работата.

Задължително е да намерите и най-подходящите за вас начини да се отпускате. Правят го най-успешните хора в света, понякога доста нестандартно. Уорън Бъфет например свири на укулеле – малка китара. Мег Уитман от „Хюлет-Пакард“ ходи на риболов. Бил Гейтс задължително чете книга, за да заспи по-лесно. Главният оперативен директор на „Фейсбук“ Шерил Сандберг вечер не влиза в социалните медии, не отваря имейли и изключва телефона си.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар