Детето хапе! Какво да направя?

Отивате да приберете сина или дъщеря си от детска градина и госпожата пристига със заплашително изражение

Наследникът ви е ухапал другарче.

Ужас, никога преди не го е правил. Извинявате се около хиляда пъти и се чудите какво трябва да ви покаже тази проява на агресия.

И с право се замисляте, защото това хапане е съвсем различно. Бебето опознава света около себе си с уста. Опитва твърдостта на играчките, пробва ги на вкус, учи се какво става за ядене и какво не. Даже със същата опознавателна цел хапе бузата на мама.

После по този начин може да иска внимание или да не иска толкова внимание и да се защитава. По-голямото хлапе опитва да общува с връстниците си, но като не успява да се разбере с думи, хапе. Когато децата развият своите говорни умения, тези пориви изчезват. Типично е да проявяват склонността към хапане между 12-и най-много 36-месечна възраст, казват психолозите. По-податливи са момчетата.

Типично, но съвсем не означава да пренебрегнете лошото поведение. Тъкмо обратното, длъжни сте да реагирате категорично. Още в бебешката възраст трябва да сте показали на детето, че не е добър начин да привлича внимание или да се защитава, като хапе. То разбира, като му обясните, че боли.

В детската градина вече е време да покажете безкомпромисно, че не одобрявате постъпката. Обяснете, че хапането наранява и обижда другите. Че независимо каква е причината – дори и да се е отбранявало, не е трябвало да го прави по този начин, защото останалите деца ще започнат да го от-
Тт. Да ухапеш някого е дори по-лошо, отколкото да го удариш – хапят само животните.

Обяснявайте, докато детето разбере колко сте разочаровани от постъпката му. Дали и как ще го накажете е въпрос на родителската ви тактика. Вземете решение, след като разпитате точно как се е стигнало до инцидента. Проучването на обстоятелствата обаче е втората стъпка. Първата е да заявите много ясно, че хапането не е допустимо.

Дори да сте от родителите, които учат децата си да отговарят с „каквото повикало, такова се обадило“, ще направите грешка да приложите подобен принцип в този случай. Хапането е много опасно и за вашето дете – за зъбите му, заради микробите, дори заради смъртоносни зарази.

Ако детето продължава да хапе след 4-годишна възраст, непременно потърсете помощ от специалист.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар