Когато детето е много суетно – да се радваме ли или да се притесняваме?

Има два класически случая, в които родителите се притесняват, че тийнът е прекалено суетен


Причините за тях са напълно противоположни, твърдят психолозите. В единия младежът има комплекс и непрестанно се тревожи за външния си вид. В другия толкова се харесва, че нарцисизмът замъглява реалната му самооценка.

В първия случай детето превръща в драма всеки натрупан килограм, страда от всяка черна точка на носа, тръшка се за всеки недостатък във външния си вид. Обикновено при такова поведение става въпрос за натрупани комплекси и ниска самооценка. То няма нищо общо със суетата. Често родителите смятат, че ако дъщеря им е постоянно на диета, тя е прекалено суетна, и не разпознават по-големия проблем – че е комплексирана, обясняват психолозите.

При препалената суета тийнът е обсебен от външния си вид, самовлюбен е и гради самочувствието си единствено върху своята външност. Няма да му въздействате, като му се накарате или му прочетете конско. Замислете се каква може да е причината външното да е така важно за него. Ако някой от родителите е същият, е нужно корекцията да дойде от него – той видимо да промени отношението си. Може да стимулира тийна и заедно да започнат да се интересува повече от интелектуални дейности и спорт.

Най-често суетните деца са били обожавани като малки – „на тати най-прелестното момиченце на света“ и „на мама най-красивото момченце“. Е, не е чудно, че при непрекъснатото изтъкване на външния вид си имате нарцис вкъщи, но е крайно време да спрете с възторзите. Опитайте да отместите вниманието на тийна от външността му, като например намалите драстично парите за дрехи, обувки, козметика. Предложете му да се запише на интересен курс, който няма нищо общо с красотата. Не правете комплименти за външния му вид, но не пропускайте да го похвалите, когато е научил нещо ново, създал е нещо с ръцете или ума си.

Не коментирайте пред него външните белези на други хора, не позволявайте в никакъв случай отношението към някого да се определя според тях.

И не се впрягайте прекалено много заради суетата на тийна. Като той разбере, че това ви дразни много, може да стане още по-суетен. Нали в тази възраст всяко противопоставянена родителите се смята за признак на съзряване.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар