Резерватът Панега – спасение от скуката за цялото семейство

Накъде да тръгнете през някой от задаващите се уикенди, за да презаредите батериите с приятни гледки и емоции?


Ако живеете в София, едно от хубавите места за еднодневен излет е крайречният ландшафтен геопарк Панега. По дадената от ЮНЕСКО дефиниция геопарк е устойчив туристически продукт от геоложки, геоморфоложки или палеонтоложки обекти с естетическа или културно-историческа стойност.

Зад това сухо определение се крие уникален природен феномен, който се намира на стотина километра от столицата.

С кола се стига за малко повече от час. След автомагистрала „Хемус“, продължавате по първокласния път за Плевен. Малко преди табелата за влизане в Луковит трябва да се оглеждате за обширен паркинг вляво от пътя.

Той е началната точка на изградената през,2006 г. екопътека. Има табела с карта и описание на геопарка и информационен център.

Може да си направите пикник – по протежението на екопътеката са изградени пейки с масички, беседки, чешми, заслони и подходящи за барбекюта площадки.

Екопътеката започва с дървени стъпала. Те водят надолу до тучните поляни край река Панега, които изкушават да поиграете с топка. Продължите ли, ще се чудите накъде по-напред да погледнете – дали към кристално чистите речни води или към дивните скални образувания над руслото. Реката води началото си от разположения на десетина километра уникален извор Глава Панега близо до село Златна Панега. Струва си на връщане към София да се отбиете и да видите втория по големина карстов извор (след Девненските) в България.

Пътеката навлиза в малък каньон, който се вие край речен меандър. Колкото по-навътре отивате, толкова по-малко място остава – целият ляв бряг се превръща във внушителен скален отвее, в който са вкопани подпорите на застланата с дъски пътека. Местността се нарича Котлен и ако имате късмета да сте в компанията на някой местен природолюбител, той ще ви посочи най-интересните скални образувания – Кораба „Радецки“, Носа, Делвата, Резето, Въртопа. За Котлен казват, че е сред най-наситените с енергия места в България, която се ражда от уникалното съчетание на кристална вода, свеж въздух и чудни скални фигури.

Малко след това свършва сравнително лесно проходимата и добре трасирана 3-километрова част от пътеката. Може да продължите по каменистия и нетрасиран западен склон, който ще ви изведе до стръмното плато над Искърското дефиле.

Тук ще се озовете във втората част от геопарка – Карлуковския карстов комплекс. В него са разположени множество дупки и пещери. Най-забележителната от тях е пещерата Проходна, известна още като Очите на Бога. За да видите всичко обаче, няма да ви стигне един ден, съветва „Всичко за семейството“. Струва си да отделите още един уикенд, за да посетите втората част на геопарка. Тогава е по-до-бре да изберете друг подход към него – през Карлуково.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар