Пирамидата на Дилтс дава отговори на въпроси, които променят живота

Признайте си, че понякога си задавате въпроса „Защо живея така, както живея?”, или „Защо имам това, което имам?”


Ако да, днес ще споделим с вас отговора на този въпрос и ще ви разкажем за модела, наречен пирамида на Дилтс…

Робърт Дилтс е един от най-известните експерти в невролингвистичното програмиране, който предлага удобен модел за описание на живота във вид на пирамида. Особеното на модела е, че за всяко от нивата отговорът на въпроса „Защо това е така?” се намира с едно ниво по-високо. Най-нискотоното ниво на пирамидата е нивото на вашия бит, на всекидневието ви и отговаря на въпроса „Какво имам?”. Това се отнася и до вашите финанси, и до вашата работа или бизнеса ви, и до дома и семейството ви, до вашия кръг на общуване и т.н.

Ако си зададете въпроса „Защо имам това, което имам?”, ще се наложи да се обърнете за отговора към второто ниво, където се намират вашите действия. Това ниво отговаря на въпроса „Какво правя?” и е очевидно, че от това, което
правите ден след ден, силно зависи това, което имате като резултат.

Ако си зададете въпроса „Защо правя това, което правя?”, отговорът ще лежи на третото ниво – нивото на стратегиите. То отговаря на въпроса „Как избирам?”, а от това как взимате решения, какъв избор правите, от каква стратегия се ръководите („стремя се към повече” или пък „не се напрягам особено”, „живея ден за ден” или „планирам с години напред” и т.н.) зависи как ще действате във всяка конкретна ситуация.

Например, дали когато се върнете у дома след работа, ще започнете да четете специализирана литература, да се занимавате със спорт, или ще пиете бира пред телевизора. Или пък ще предлагате в службата нови проекти и ще поемате отговорност за тях, а може би с всички сили ще се стараете да вършите само работата, с която сте свикнали и която фигурира в длъжностната ви характеристика.

Ако се запитате „Защо избирам това, което избирам?”, ще трябва да се издигнете с още едно ниво нагоре по
пирамидата на Дилтс, за да си отговорите на този въпрос.

На четвъртия етаж се намират вашите убеждения. Той отговаря на въпроса „В какво вярвам?”. И става ясно, че ако вярвате, че човек може да си намери хубава работа само с връзки, няма да сте особено усърдни в учението. А когато сте убедени, че настойчивостта побеждава всякакви препятствия, очевидно, ако нещо не ви се получава, непременно ще опитате още веднъж, и още, и още, докато успеете.

А ако си задавате въпроса „Защо вярвам в това, в което вярвам?”, отговора ще намерите на петото ниво на пирамидата, отговарящо за самосъзнанието и самоидентификацията. То дава отговор на въпроса „Койсъм аз?“, а от отговора на този въпрос в много отношения зависят вашите убеждения. Очевидно е, че човекът, който казва: „Аз съм бездарен и никому ненужен неудачник”, и този, който твърди: „Аз съм гений и съм роден, за да успея”, ще разполагат с напълно различна картина на света.

Накрая, последното ниво на пирамидата е нивото на мисията, нивото на смисъла на живота. Както лесно можем да се досетим, то отговаря ча въпроса „Защо жисзя?”. Това ниво е достъпно само за религиозните хора, тъй като то предполага, че смисълът на живота лежи извън самия живот и се определя от някой друг, а не от нас.

Защо е полезно да познаваме пирамидата на Дилтс?

Първо, тя позволява по-добре да разберем защо живеем така, както живеем, и защо имаме това, което имаме. Позволява да направим експресен анализ на собствения си живот.

Второ, тя ни дава възможност да разберем какво именно трябва да променим в живота си, за да получим накрая друг, радващ ни резултат. А за целта е нужно да се издигнем с едно или повече нива нагоре по пирамидата.

Както гласи един от принципите на системния анализ, „проблемът обикновено не може да бъде решен на нивото, на което е поставен”. Ако не ви устройва това, което имате – било то обкръжението ви, или финансите ви, моделът на Дилтс ще ви покаже какво трябва да промените в действията си.

Ако на пръв поглед правилните действия не водят до нужния резултат, трябва д а промените стратегията си като цяло. Ако не е ясно в каква посока да промените стратегията си, значи трябва да се заровите в убежденията си – нещо с тях явно не е наред. И т.н.

И така, дами и господа, днес, когато вече сте приложили модела на Дилтс върху себе си, видяхте ли къде буксува животът ви и какво трябва да направите, за да го измъкнете от задънената улица и да започнете да му се наслаждавате?

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар