Детето ми обича криминалета! Трябва ли да се притеснявам?

Дълго време този тип четиво бе предназначено само за възрастните, но за кратко време то се превърна в любим жанр и за децата. Твърде кървавите и страшни истории не са подходящи за подрастващите, но историите за кражби и измами са интригуваща тема.

дете книга

Четива от този тип помага на децата да преодолеят страховете в себе си

Позволяват да изживее страха

От малки хлапетата обожават да слушат страшни приказки за вълци и чудовища. Пораствайки, тази страст към страхотиите не изчезва. Според психолозите криминалните романи за деца имат за цел да продължат да запълват тази празнота в детската психика – да научават какви опасности съществуват в живота и как могат да се предпазят от тях, като накрая винаги правдата възтържествува.

Четива от този тип помага на децата да преодолеят страховете в себе си и ги предпазва от реалните опасности в живота. Но тази среща става от дистанция, чрез книгата, която все пак е творческа измислица.

Развиват логиката

В шестата и седмата година детето попада в нов свят: тръгва на училище, започва да учи точни науки като математика и писане, да чете повече. Все по-малко остава място за фантазиите и измислиците от предходния период и хлапето започва да се учи да мисли рационално и логически.

Благодарение на този тип книги подрастващият се приучава да наблюдава, да изучава и да анализира, да прави изводи и заключения, да изгражда хипотези, които после отхвърля една след друга, докато остане единствено вярната. Нима и в живота не прави това постоянно? Всеки родител се стреми да научи детето си на тези качества, а ето че книгите са пръв помощник за това.

Помагат да размишлява

След като започне да говори, детето започва да залива възрастните с куп важни за него въпроси. Доста родители се затрудняват какво да отговорят на питания от типа: „Какво е смъртта?“, „Защо убиват животните?“, „Защо хората се убиват?“ Криминалните романи помагат на детето да навлезе по-надълбоко в тази тема и да започне да различава доброто и злото.

Развива в себе си философски умения и разбира, че съществуват добри и лоши хора, но понякога има основателни причини да станеш лош – примерно защото си бил провокиран или си повлиян от емоциите и скръбта, пише „Журнaл“. Малчуганът започва да разбира реално смисъла на това кое е правдиво и кое е неправда. То вече се сблъсква с подобни ситуации в живота, но вече осъзнава, че не всичко се свежда до това, че парчето торта на приятеля е по-голямо от неговото. Книгите го учат, че трябва да се уважава обществения ред и закони.

Карат го да се чувства по-значим

В криминалните романи за деца главните герои са най-често деца и тийнейджъри, с които младият читател се идентифицира. Докато чете книгата, той става част от действието. Неговата роля също е важна – защитава и е съпричастен на изпадналите в опасност, желае истината да излезе на бял свят, иска да се бори за един по-добър свят и желае да бъде наистина смел. Това е начин детето да се приучи на правила на поведение, които по-късно може да използва в живота.

Привиква да чете

Родителите непрекъснато приканват децата да четат книги. Но това не може да стане насила. Училището е първото, което приучава трайно детето да чете повече. Но това не трябва да се превръща в задължение, а в забавление и удоволствие. Важно е детето да посяга към книгата не с усилие, а с желание, да се научи да чете все по-бързо, а за целта трябва да попада на увлекателни книги, които да приковават вниманието му.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар