Бебето, което много спи през деня, будува през нощта

Недоспиването е най-мъчителното нещо, с което родители трябва да се справят през първата година на бебето

Мъчат го колики – плаче, никнат му зъби – плаче, боли го нещо друго – плаче. И като че ли го прави само нощем, а денем, когато мама има да свърши милион неща, бебчо си нанка. За да помогнат, близки с опит дават съвет родителите да не оставят бебето да спи дълго по светло, за да капне и да кротува нощем.

Педиатрите смятат това за грешна стратегия. Бебето не се ражда с готов модел за бодърстване и сън, който науката нарича циркаден ритъм, а разговорно е известен като вътрешен часовник. Изработването на такъв механизъм отнема на мозъка от 6 до 8 седмици.

Ако държите детето си будно дълго време, то несъмнено ще се измори. Но това изчерпване на жизнените сили кара централната нервна система да тълкува състоянието като критично и мозъкът нарежда производството на големи количества кортизол. Този стероиден хормон от надбъбречните жлези мобилизира организма, дава му нещо като доза допинг да се справи с умората. И всъщност бебето хем е капнало, хем спи лошо.

Другият мит е, че бебето не бива да бъде събуждано и колкото повече спи, толкова повече расте. Няма доказателства, че това допринася за здравето и развитието му. Малките бебета трябва да се хранят на всеки три часа през първите седмици, за да се развиват правилно. И няма нищо лошо да бъдат събудени, ако просрочват много времето за кърмене.

Новородените прекарват 15-16 часа в сън и точно това е здравословната мярка, няма такова нещо като индивидуална норма, твърдят педиатрите. Ако бебето не си доспива, това може да се отрази на развитието му.

Доказано най-сигурният начин да се успокои пеленачето и да заспи е да бъде гушкано. Модерната теория отрече т.нар. възпитателна тактика, която проповядваше бебето да бъде оставяно да заспива само, дори и ако плаче неудържимо. Хилядолетният опит доказва, че бебетата се чувстват много по-спокойни, а това е и залог за здравето им, когато са по-често в прегръдката на мама.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар