Как да туширате безпокойството и страха от провал при порасналото дете?

Безпокойството преди важен изпит е съвсем нормално състояние


При някои ученици обаче то се проявява в обострена форма и идва не само по време на големите изпити, а и при по-маловажните. Добре е да не пренебрегвате този страх на сина или дъщеря си, защото той може да съсипе успеха.

Не става дума за класическия случай, в който тийнейджърът се притеснява, защото си знае, че не си е научил добре. Има друг друг вид тревожност, която не е свързана с това дали детето е подготвено или не. Често я наричат свръхтревожност и причините за нея идват от неосъзнати детски страхове, от проблеми в семейството, от нереалистични очаквания от страна на родителите и т.н.

Страхът от провал е една от възможните причини. Някои родители успяват да научат децата си да гледат на предизвикателствата като на възможност да подобрят качествата си и да докажат себе си, но други виждат преди всичко потенциален неуспех. Тук често играе роля споменът за предишен провал на изпит, който не е бил превъзмогнат.

Така че бъдете внимателни, когато наказвате децата си заради лошо представяне в училище. Ако сте прекалено строги, може да им създадете трайна фобия от явяване на тестове. Най- добре е да хвърляте усилия, за да ги мотивирате да учат повече, отколкото да правите живота им още по-неприятен, когато сгафят. Възможно е детето ви да се върне посърнало от училище и да ви каже, че не е направило нищо на изпита днес, защото мозъкът му е блокирал.

Преди да започнете да му се карате, че не се е подготвило достатъчно, установете дали то не страда от свръхтревожност. Разпитайте го какво точно се е случило. Ако освен „парализата“ на мисълта се е изпотило, започнало е да трепери, сърцебиенето му се е ускорило, чувствало се е замаяно и главата скоро след това го е заболяла, най-вероятно вашият син или дъщеря попада сред онези 15-20% от тийнейджърите, които имат нужда от по-специално внимание по този проблем.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар