Загадките на камбаната Дхамазеди

Камбаната Дхамазеди е най-голямата, създадена някога от човек. Височината й е около 6 метра, ширината – повече от 3,5, а теглото – около триста тона


Кабаната е отлята около 1480 г. по заповед на крал Дхамазеди – владетел на средновековната държава Хантавади, на чиято територия днес е разположен Мянма

Удивителното изделие е подарък на краля за местната пагода Шведагон. Първоначално владетелят не го планира, но чиновниците му по погрешка събират от народа ненужен данък и тогава Дхамазеди решава да похарчи „излишните” пари от хазната за създаването на рекордна камбана в прослава на Буда.

Малко преди отливането кралският астролог съветва Дхамазеди да промени датата за изработването на камбаната, тъй като моментът е неблагоприятен – върху планетата влияние
оказва съзвездието Крокодил; Владетелят се вслушва в съвета. Когато удрят за първи път камбаната,: звукът не е особено приятен. Според съветника на краля това се е случило, защото камбаната все пак, е отлята в нарушение с някои астрологически изисквания. Въпреки това с времето гласът й става по-благозвучен.

Металите, от които е изработена голямата камбана на Дхамазеди, са мед, олово, злато и сребро. Шедьовърът дори е инкрустиран със сапфири и изумруди.

През 1583 г. в пагодата Шведагон попада венецианският писател и търговец Гаспаро Балби, който е поразен от камбаната – не само от невижданите йразмери и богатите украшения, но и от загадъчните дребни символи, гравирани върху нея. Търговецът общува с местните и с монаси и установява, че никой не е в състояние да прочете мистериозните надписи. Оказва се, че хората не знаят този език, а свидетелите на създаването на камбаната вече не са между живите.

През 1608 г. араканските завоеватели решават да претопят камбаната и да отлеят от метала корабни оръдия. Камбаната е отнесена със слонове до река Ситаун. Там е натоварена на сал, завързан за флагманския кораб. Съдът не достига и до средата на реката, когато салът потъва, повличайки и кораба. Според будистите висшите сили не позволяват от камбаната да бъде направено оръжие.

Оттогава шедьовърът се смята за изгубен. Според някои източници по време на речните отливи камбаната се вижда в реката чак до края на XIX в. Смята се, че ако Великата камбана на Дхамазеди действително се намира на дъното на Ситаун, тя е погребана под няколко метра тиня. Правени са множество опити да бъде намерена, но без резултат.

Тъй като камбаната се смята за национално достояние на Мянма и един от символите на будистката вяра, може да се предположи, че опитите тя да бъде намерена ще продължат.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Recent Posts

Добавете коментар