Детските лъжи невинаги са невинни!

Социалните мрежи са големи издайници. В петък следобед отваряте фейсбук и виждате селфи на дъщеря си, която е с приятелки в мола

Като се прибира, питате миролюбиво какво е правила днес. И с изумление чувате „След училище тъпяхме у Ани“ Любимото ви дете ви лъже в очите без всякаква нужда.

Макар да ви кипи отвътре, размислете дали да попитате в прав текст защо. Ще се скарате, ще ви каже “ Престани да ми ровиш във фейсбук страницата и ще ви „разприятели“. Сега замълчете, а по-късно сякаш между другото подхвърлете- шегичка или въпроса “ Хареса ли си нещо в мола“. Така ще дадете на дъщеря си да разбере, че сте хванали лъжата.

Няма нужда да си съчинявате сценарии защо не ви е казала истината и да си представяте страшни неща. Според психолозите тийнейджърите лъжат, премълчават и изопачават фактите повече от хората във всяка друга възрастова група.

Едната причина за това характерно поведение е лесна за разгадаване. Кога-то престъпи правилата, които сте договорили, като изкара лоша оценка или направи нещо, което знае, че няма да ви хареса, синът или дъщеря ви съчинява опашата лъжа, за да си спести наказание или „конско“. Така впрочем често правят и възрастните, макар че би трябвало вече от опит да се убедили в поговорката „На лъжата краката са къси“.

Тези самозащитни лъжи, полуистини и свободни интерпретации не бива да се правите, че не забелязвате. Най-добре е да ги изяснявате веднага, щом ги хванете. Няма да мине без конфликт, но е опасно да пренебрегвате изначалния проблем необсъден, защото ще се задълбочи. Освен това у тийна остава впечатление, че успява да ви преметне и ще повтори номера.

Не се чудете, ако тийнът преиначава без причина. Така е само на пръв поглед – причина винаги има, макар и да не е толкова ясна като при самозащитните лъжи.

Друг вариант е тийнът да лъже, за да ви се противопостави. Бунтарството и непресъхпащото желание да се демонстрира надмощие над родителите са нормални за пубертета. Той ви казва „Виж какви неща мога да извърша, ако искам, а ти нищо не можеш да направиш, за да ме спреш“.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар