У дома с тийнейджъри: Първият път – кога е най-добре да го направи?

Вече знаете със сигурност – вашият тийн прави секс

Е, има значение на колко години е, но не изпадайте в паника. Вероятно вашите представи за „рано“ не са съвсем актуални. Средностатистически в България стартът е на 16 години и 9 месеца. Според социологическо проучване, представено преди месец, даже слиза към 15. На тази възраст 40% от момчетата и 21% от момичетата твърдят, че са имали сексуални контакти. Все пак авторите на проучването допускат известна доза самохвалство, особено при юношите.

След като вашият син или дъщеря вече правят секс, излишно е да им се карате. Няма да спрат само защото родителите им казват „Ама още си малък/малка“, даже напротив.

Първо се справете със собствените си чувства. Обикновено те са по-бурни при майките. Психолозите обясняват това с по-изразената им физическа връзка с децата още от утробата и кърменето. Фактът, че онова бебе вече може да има собствено поколение, ги шокира, защото е доказателство за собственото им остаряване.

Бащите не реагират толкова болезнено. Те даже в известна степен се гордеят, че синът им прави секс. За дъщерите обаче изпитват известна ревност и тревога дали няма да бъдат излъгани в чувствата си и използвани от похотливи мъже.

Така или иначе трябва да приемете, че детето ви е пораснало. Но вие продължавате да отговаряте за него и по-добре се съсредоточете върху сигурността му.

Трябва отдавна да сте дали съветите за безопасност, но не пречи да намерите начин да ги повторите. Само тях – можете да бъдете сигурни, че по „техническата“ част тийнът отлично се е подготвил.

Напомнете му никога да забравя предпазните мерки – т.е. презерватив. Това е начинът за предпазване от забременяване и болести, предавани по полов път. Той важи и за момичетата, и за момчетата. Сина си предупредете, че кондомът е задължителен дори партньорката му да твърди, че взема противозачатъчни хапчета. Дъщеря си посъветвайте да отказва секс, ако партньорът й не иска да използва презерватив. Това не е проява на недоверие, а на здрав разум.

Не е нужно да им купувате презервативи. Може малко да им увеличите джобните, за да си ги купуват сами.

На дъщеря си предложете да отиде на гинеколог, ако има въпроси, които се притеснява да зададе на вас.

Не разпитвайте за интимните преживявания на тийнейджъра. В подсъзнанието си той приема обсъждането на своя сексуален живот с родителите като своеобразно кръвосмешение, предупреждават психолозите. Ако ви се струва, че се тревожи от нещо, свързано със секса, нека близък, на когото има доверие, да го предразположи към разговор.

Щом смятате, че няма да бъде посрещнато с досада, може да повторите и че сексът не е биомеханиката, а продължение на любовта.

След като се справихте със собствените си вълнения и прочетохте пак онази лекция за безопасността, трета точка е да подходите практично към въпроса за терена. Вече не може да се правите, че не знаете, затова не се цупете, че гаджето идва у вас. По-добре секс във вашата къща вместо на някое съмнително място. Без да прекалявате с толерантността, кажете на тийна да ви предупреждава, когато ще има гости, пише „Всичко за семейството“. Вие пък му казвайте кога точно ще се върнете. И за всеки случай звънвайте, преди да тръгнете към къщи. Нали не искате конфузни срещи.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар