Поддържайте мозъка си свеж и здрав с любознателност! Ето как!

Ти лайф за Лекува

Желанието да се опознае непознатото, прави живота no-вълнуващ и открива нови хоризонти. Любознателността има и още един бонус – поддържа мозъка свеж и здрав.

Любознателност

Спомнете си кога за последен път сте сменили всекидневния си маршрут до работа и обратно, пробвали сте нов козметичен продукт или сте опитали необичайно за менюто ви ястие… Вероятно ви е било любопитно, интересно, подарили сте си нещо различно като впечатление и усещане. Знаете ли обаче, какво се е случило с мозъка ви? „Пораснал“ е, защото всяко ново преживяване увеличава броя на нервните клетки, обясняват психолозите и невролозите.


И когато се сдобиете с ментална флексибилност, според термина на учените, умът ви става по-гъвкав – превключвате по-бързо и по-лесно от едно когнитивно умение към друго, например от спомени за ваканцията към решаване на някаква задача.

Този процес на нарастване и развиване на мозъка, научно наричан неврогенезис, е най-активен в младостта, но продължава през целия ни живот. Условието за прогреса му е да поддържате ума си буден, да не губите детското си любопитство и желанието за нови знания и опит, обясняват специалистите.

Допълнителен бонус от готовността ви за приключения и открития е поддържането на нивата на ендорфина, допамина и серотонина – хормоните на възбудата, удоволствието и щастието, които ви карат да се чувствате доволни от живота си. И още нещо – приятните вълни, които се разливат по тялото ви благодарение на допамина и серотонина, свалят нивата на кръвното налягане и успокояват нервната система.

Не спирайте да предизвиквате ума си

Колкото по-неясна или опасна е една задача за изпълнение, толкова по-будни и концентрирани ви държи. Изследвания на невролози показват, че при непознати ситуации (дори спокойни като гледката на нов пейзаж или чуването на неизвестен звук) се задействат множество връзки между нервните клетки. При повторение на същата ситуация реакцията включва по-малко връзки и при всяко следващо повторение броят на мозъчните зони, участващи във възприятието, намалява все повече. Това обяснява и защо при първа среща с непознатото реагирате най-силно.

За да запазите мозъка си бодър и отворен към новото, постоянно под­държайте любопитството си като на малко дете, не се примирявайте само с рутинните преживявания и натрупания опит. Любознателните хора не се задоволяват с общоприетото, всекидневното, те се интересуват от детайлите и от новостите. Така успяват да развият умствени способности, които да приемат постоянния поток от нова информация. Мислете за мозъка си като за дърво, съветват специалистите, всяко ново преживяване е свежо клонче и обогатява короната му, т.е. създават се нови нервни връзки, пише Журнал за жената.

Разбира се, за да се облагоде­телствате от тайната сила на любознателността, трябва да направите усилия и да излезете от зоната си на комфорт. По-лесно е да си седите сред познатото, сигурното и удобното, но така няма да се чувствате наистина живи. И никога не е късно да поставите още едно предизвикателство пред ума си – колкото повече жизнен опит сте натрупали с годините, толкова по-добри ставате при справянето с проблеми, взимането на решения, обработването на информация и развиването на творчески подход.

 

БИРЕНА МАЯ 250 таблетки За повече енергия и по-здрава коса, кожа, нокти!

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар