Как да облекчим нарастването на кокалчето при палеца на крака – халукс валгус?

„Халукс” означава палец на крака, а „валгус” – изкривяване встрани. Разговорно го наричаме „кокалче на крака”. Проблемът се състои в изместването на костта в основата на палеца, което води до деформация на стъпалото и болки при ходене. С това изменение се променя и естествената опора на тялото върху стъпалото, поради което се появяват болезнени мазоли по долната му страна.

Кокалчето при палеца на крака

Наследствено ли е?

ГОЛЯМ БАНЕР ЗА ПО КРАСИВИ

Наследствеността не е най-важният фактор, въпреки, че се отчита в много случаи. Най- често тази деформация се появява с възрастта и засяга 20-30% от хората. Ако в семейството ви се среща халукс валгус, това не означава непременно, че и вие ще страдате от него. Предпоставка за появата му е размерът на палеца, по-точно когато той е по-дълъг от втория пръст. Свръхтеглото може да ускори процеса.

Виновни ли са обувките?

Фактът, че най-вече жените страдат от халукс валгус, се обяснява с това, че техните кости на ходилото са по-„еластични” и по-лесно се поддават на изкривяване. Що се отнася до обувките с остър връх и висок ток, те причиняват деформации на по-ранна възраст. При голям наклон в обувката ходенето се извършва с почти вертикални стъпала, което създава голяма тежест в пръстите и под този натиск кокалчето в основата на палеца започва да се измества.

Как да ограничим деформацията?

Най-важен е правилният избор на обувки – меки стелки, които не позволяват на ходилото да се смъква към пръстите, и заоблени, а не остри върхове на обувките, за да се избегне притискането.

Могат да се използват и приспособления за разтваряне на пръстите, така че палецът да стои изправен. Те нямат никакъв ефект върху вече настъпилата деформация, но са с превантивно значение, а могат и да намалят евентуалните ранни симптоми.

Ортопедичните стелки са предназначени да облекчат болките при ходене.

Трябва ли да се направи операция още в началото?

Никога не бива да се пристъпва към операция, ако няма никакви оплаквания, тоест само по естетични съображения. В случай, че нямате болки и се решите на операция, е възможно такива болки да се появят след нея, защото механично се променя опората на стъпалото.

Хирургичната интервенция е уместна, ко­гато стъпалото е болезнено – но не епизодично, а редовно, ако ви е трудно да се обувате и не успявате да си намерите подходящи обувки, ако деформацията започва да променя начина ви на живот и ви отказва от спорт или активен социален живот.

С други думи, операцията не се прави прос­то ей така. Но не бива и да се чака прекалено дълго, защото по-голямата деформация изис­ква допълнителни, по-сложни хирургически процедури.

Могат да бъдат оперирани едновременно и двете ходила, но това не се препоръчва, защото неоперираният крак е необходим за по-бързото възстановяване на оперирания.

В какво се състои операцията?

След като се отнеме изпъкналата част, костта се намества в нормално положение и се фиксира с титанови винтове. Интервенцията протича обикновено при местна упойка.

Все още най-много се практикува операция с голям разрез на страничната част на палеца, но от няколко години насам се налага и друг метод, при който костта се намества през кожата и през няколко минимални разреза.

Как протича следоперативният период?

Болките се овладяват с подходящи лекарства. На оперирания крак се носи ортопедична обувка, в която натискът се извършва само при петата в продължение на 3 до 6 седмици. Това може да наруши равновесието и да доведе до болки в гърба.

Рехабилитацията след това е доста продължителна – от 6 до 12 седмици или дори повече.

При интервенцията без голям разрез възстановяването е по-бързо. Веднага се използва специална обувка, която обаче позволява натискът при ходене да се разпределя по ця­лото стъпало и това улеснява по-бързото му влизане в нормална форма, пише Здравен журнал.

А ако има рецидив?

В миналото операцията се е състояла само в премахване на издутата част на кокалчето, поради което често се е стигало до рецидиви. Днес се извършва изправяне на костта, което е окончателно. Все пак с напредването на възрастта понякога се появява нова деформация.

АПИ СЛИМ – Хапче регулира апетита и желанието за сладко!

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар