Детето не харесва учителката. Как да постъпите?

Първият учител е причината да опознаете и обикнете толкова много неща


Той е онзи, който ви е карал да тръгвате с желание на училище, бил е за вас възпитател, вдъхновител, доктор, треньор, съдия и приятел.

Надявали сте се такъв късмет да има и вашето дете.

В началото изглеждаше точно така, но в един момент нещо се промени. Синът или дъщеря ви не е никак ентусиазиран сутрин.

Все по-малко иска сам да говори какво се случва в училище, почти не споменава учителката или възпитателната в занималнята, вадите му думите сякаш с ченгел. Понеже е още в началните класове, ви се струва малко рано да го е споходил пубертетът.

Една от много вероятните – детето вече да не харесва учителката, която доскоро е приемало почти като втора майка.

Не подценявайте проблема. В началния курс класната преподава почти всички предмети, често води и занималнята. Детето ви прекарва с нея цели 8 часа. Важно е да се чувства щастливо и да учи с желание.

Задължително поговорите първо с него, за да разберете какъв е проблемът. Подходете внимателно, за да не го уплашите. Трябва да подпитвате, а не да разпитвате, защото децата често не успяват да формулират какво точно се случва. Чувстват по интуиция, че госпожата не ги харесва или че те не я харесват, но не могат да обяснят какви конкретни факти и събития са довели до това. Колкото повече разприказвате сина или дъщеря си, толкова повече ще разберете.

Не прибързвайте обаче с оценките и не вземайте веднага страна. В опита си да привлече вашето съчувствие детето може би преувеличава или изопачава в своя полза. Може би се опитва да се скрие в обятията на вашата родителска решимост винаги да го защитавате. Не подценявайте изобретателността му, особено пък ако съзнава, че е нарушило правилата и иска да избегне наказанието. Сега е време да измъкнете съвсем конкретни подробности около фактите, от които е тръгнал проблемът.

Опитайте да сте безпристрастни, щом детето твърди, че госпожата не го харесва. Дори от разказа му за случки и вие да оставате с впечатление за нещо такова, не си съставяйте мнение, преди да говорите с учителката.

Просто попитайте то как се учи и развива, има ли проблеми с поведението. Възможно е да чуете съвсем други факти -че вашият наследник след последната родителска среща се е размързеливил, не внимава в час, пише си небрежно домашните, не спира да се върти и да приказва, не се държи прилично в междучасията и още куп други неща. За всичко това, естествено, получава забележки, но проблемът не е чак толкова голям, че родителите да бъдат незабавно уведомени. Е, в такъв случай е ваш ред да действате вкъщи.

Не е невъзможно и да разберете, че детето ви казва истината – има причини да смята, че учителката не го харесва. Естествено, че няма да чуете от нея признание за това. Но вие сте хора с опит и ще го отгатнете от начина, по който тя говори за детето ви. Старайте се все пак да сте обективни – вие сте родители, нормално е вашето гардже да е най-хубавото, но не е задължително и госпожата да примира по него. Даже ако много се възторгва, бъдете внимателни – прекалеността обикновено не е искрена, често цели да прикрива истинското отношение.

Пак от разговора ще разберете и дали детето ви има причина да не харесва учителката, понеже не си върши добре работата. Бъдете сигурни, че е така, ако все не можете да я намерите в приемния й час, а като се срещнете, бърза да ви отпрати, не прикрива досадата си, не успявате да схванете какво ви обяснява.

При конкретна случка, която детето и учителката разказват по различен начин, задръжте импулса си да заведете всички на очна ставка при директора, пише „Всичко за семейството“. Не е добре за сина или дъщеря ви, ще го поставите под голямо напрежение.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар