Сенна хрема – съвети за лечение и предпазване

Eдин от най-често срещаните видове алергия е към цветния прашец, известен и като сенна хрема. Пролетният цъфтеж на някои растения образува полени (малки частици като прашец), които се разнасят във въздуха, особено във ветровито време, и доста често се вдишват.

Сенна хрема

При някои хора полените предизвикват алергична реакция като отговор на имунната система към постъпването на чуждо вещество в организма. Симптомите наподобяват настинка (от тук и наименованието сенна хрема), защото поразяват лигавицата на носа и очите. В 20% от случаите състоянието се влошава от пристъпи на задушаване, които при неподходящо лечение (самолечение въобще не бива да се прилага) могат да преминат в бронхиална астма. Добрата новина е, че алергията към цветния прашец може да се контролира.

Как да различите сенната хрема от обикновената настинка?

Симптомите са наистина доста сходни, но ако ги следите внимателно, не е толкова трудно да предположите, че хремата ви не е просто настинка. Предлагаме ви една сравнителна таблица, коятода ви ориентира и да потърсите консултация с алерголог за поставяне на точна диагноза и адекватна терапия.

ТАБЛИЦА

 

Кои са в рисковата група?

Хората, които живеят при лоши екологични условия; с отслабнала имунна защита; страдащи от бронхит или бронхиална астма; след операция за отстраняване на сливици; с наследствен дефицит на имуноглобулин A (IgA); с други алергии и видове астма.


Как да избегнете контакта с полените?

Старайте се да не сте навън, когато концентрацията на цветен прашец във въздуха е максимална: от 8 до 11 часа сутрин. Вечерта е доста по-ниска, а през нощта въздухът е най-чист.

В сухо, топло и ветровито време също избягвайте да излизате навън. Когато е дъждовно и няма вятър, както и когато е по-хладно, полените във въздуха са много по-малко.

Какви са основните съвети за справяне с алергията?

Първото условие за контрол на полинозата е да уточните към прашеца на кое растение проявява алергична реакция имунната ви система. След като направите теста при специалист алерголог, в периода на цъфтежа на съответното дърво или цвете спазвайте следните правила:

Не ходете на излет сред природата по това време.

Не отваряйте прозорците на дома си, особено ако гледат към двор с градина или парк. Дръжте затворени прозорците на колата, когато шофирате, или помолете да ги затворят, докато се возите в нея.

След като се приберете вкъщи, веднага си взимайте душ и се преобличайте.

Преди сън и след всяко излизане навън си правете промивка на носа, устната кухина и горната част на гърлото с морска вода/физиологичен разтвор.

Не сушете прането си на открито.

Използвайте пречистващи инсталации за въздуха и климатици с филтри.

Приемайте само препарати по предписание на вашия алерголог. Започнете да пиете антиалергичните медикаменти две седмици преди настъпването на периода на цъфтене на растенията, към които проявявате нежеланата реакция.

Как действа алергенната имунотерапия?

Те са разработени на базата на имунната терапия. В тялото се въвежда на малки дози екстракт от съответния алерген. В резултат организмът започва да изработва антитела, които блокират действието на алергена. След първия курс на лечението значително се намалява периодът на изостряне на алергията, а също така изчезват пристъпите на задушаване и кашлица.

ВНИМАНИЕ!

Алергенната имунотерапията трябва да започне още до като е по-студено, когато във въздуха няма цветен прашец (липсват алергени). При средна температура за денонощие- +5 градуса е време да вземете мерки.

Каква диета да спазвате?

При всички видове полиноза в сезона на цъфтеж се откажете от алко­хола (особено спиртните напитки на базата на ферментирали плодове и дрожди като вина, ракии, бира), меда и пчелните продукти.

Според това към какъв вид цветен прашец проявявате алергия, е добре да изключите някои храни. У нас най-чес­то се наблюдава полиноза към някои дървесни видове, предимно от семейс­тво брезови (бреза, елша, леска, габър), треви, житни култури и по-рядко към полените на цветя и плевели. Например при алергия към дървесни полени не консумирайте костилкови плодове (праскови, сливи, кайсии, вишни, череши, маслини), ябълки, круши, киви, моркови, както и лекарствени препарати на растителна основа (например от брезов сок, кора, листа). Ограничете картофите, доматите, краставиците и лука, спрете растителните подправки.

При алергия към житни полени се откажете от бирата, соята, бобовите растения, царевицата, цитрусите, ягодите, билките, тестените изде­лия (включително готови сосове с брашно), пише Журнал за жената..

Новости в медицината

Шведски учени открили още един начин за борба с алергиите, предизвикани от цветния прашец. Те предлагат екстракт от бор – впръсква се върху лигавицата на носа и създава слой, който защитава от контакта с алергените. Провели изследването в педиатрична болница в Швеция, като наблюдавали 53 деца от 8 до 18 години с алергични реакции към полените. Резултатите показали, че спреят за нос предотвратява развитието на симптомите на алергия, а безопасността и отсъствието на странични ефекти го прави незаменим.

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар