Научете детето да игнорира нежеланите приятелства

Още от малко го поощрявате да бъде отворено -да си играе с други деца и да създава приятелства

Започвате с уроците по споделяне на кофичките и лопатките в пясъчника, с гостуването по съседски, с насърчаването да се запознае с момченцето или момиченцето на семейството, с което сте се оказали заедно на почивка.

Всичко това е за добро – умението да общуваш е важно за цял живот и родителите трябва да направят всичко възможно да го създават от най-ранна възраст.

Грешка е обаче да настоявате детето непременно да се сприятелява дори когато не харесва някого. По най-различни причини на възрастните им се налага да контактуват с хора, които не понасят, даже понякога да се преструват на приятели. На хлапетата обаче оставете привилегията да си избират компанията.

Децата имат безпогрешен радар, но често възрастните им се бъркат и им създават неверни убеждения. Карате вашия Иван да си играе с Емил, защото вие обичате през това време да си бъбрите с майка му. Повтаряте на децата, че са приятели. На Иван изобщо не му харесва с Емил, но питат ли го кой му е приятел, отговаря“ Емил“ – нали така казва мама. И му остава някъде в съзнанието, че приятел може да бъде и онзи, когото не харесва. Вероятно това насадено убеждение ще изчезне през пубертета, когато тийнът ще се разбунтува и задължително ще започне да избира сам приятелите си според собствените си критерии и предпочитания. Но за да ги избира правилно, трябва да се е упражнявал от детските години. В това число и да отбягва тези, с които не иска да контактува.

От малко внушавате на детето да не си играе с Жоро, защото е невъзпитан и се бие, а с Мария – защото е капризна и обича да се налага. Т.е. съветвате го какви приятели да си избира. Задължително е обаче и да го учите как да отклонява нежеланите покани за приятелство. Възпитаният човек прави това любезно и елегантно. Единият начин е да избягва тези, с които не иска да контактува. На 3-годишното дете кажете, че щом не ще да играе с Ваня, не бива и да взема нейната кукла. На 5-6 години вече може да предложите тактика – детето да приключва по-бързо разговора с нежелания приятел, пише „Всичко за семейството“. Това трябва да стане учтиво, понеже на никого не му харесва да разбере, че компанията му е неприятна.

Уверете детето, че може да разчита на вас – нека спокойно казва „Обещах на мама да отида при нея“, когато иска да избегне нежелан приятел.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар