Защо е важно да имаме в менюто си конопено семе?

Сред многобройните супер семена, които вече са част от здравословното хранене, конопеното семе се отличава с балансираното си съдържание на Омега 3 и 6.

Конопено семе

Конопът е едно от най-древните растения, култивирани от човека. Неговите стъбла дълго време са служели за направата на дрехи, платна, въжета, хартия… В Европа отглеждането му се развива силно през 19-и век, но скоро памукът печели предпочитанията на хората, появява се и найлонът, а консумацията на канабис (сорт с психотропно действие) допълнително помрачава „имиджа“ на конопа.

ГОЛЯМ БАНЕР ЗА ПО КРАСИВИ

Разбира се, сортовете, които се отглеждат днес за нуждите на индустрията, включително хранителната, не съдържат халюциногенни съставки.

Специфичен състав

В конопеното семе се съдържат 33% протеини – два пъти повече откол­кото е средното им количество във всички видове ядки. Освен това сред съставките му откриваме всички ценни аминокиселини, което го прави подходящо за вегетарианци и спор­тисти. Мастните киселини Омега 3 и 6 представляват 9 и 27% от съдържанието на конопеното семе – това съотношение 1:3 е гаранция за доброто им усвояване от човешкия организъм. Семената заедно с кафя­вата им обвивка са много богати на фибри.

Това е храната на бъдещето!

Много специалисти смятат,че конопеното семе е храна на бъдещето.Конопът е устойчиво на болести растение и се отглежда се лесно. Не му е нужна много вода, не иска специална обработка и обогатява естествено почвата с азот. Всичките части на конопа могат да бъдат използвани – листа, стръкове, семена. Използва се в производството на платове, козметични продукти, строителни материали, масло, брашно, био горива… Тези, които искат да консумират по-малко месо, могат да си набавят растителни протеини от семената му, пише Здравен журнал.

Как се използва в кухнята?

Семената могат да се консумират вместо фъстъци за аперитив, да се добавят към салатата, спагетите, хляба и мюслите. Ако са леко запечени, стават по-лесно смилаеми и по-апетитни. Направете си конопено „мля­ко“, като смесите 100 г обелени семена с 900 мл вода. След като сместа заври, прецедете я и я оставете да изстине. Консумирайте напитката на закуска.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар