Спазвайте тези важни съвети за добър сън!

Сверете биологичния си часовник

Сънят е ръководен от вътрешен биологичен часовник, разположен в мозъка. Той е физиологически регулиран за приблизително 24-часови периоди. Всеки ден нашата естествена природна среда и дейностите ни помагат да не се отклоняваме от този ритъм. Най-важният фактор е светлината – сутрин тя благоприятства събуждането, но нощем трябва да бъде избягвана. Дори и през затворени очи светещите бутони на електронните устройства смущават съня.Физическата активност също допринася за спазването на биологичния часовник. Движението през деня увеличава „здравата умора“ и помага за по-лесно заспиване. Но спортът след 19 ч има точно обратния ефект.

Съвети за добър сън

Спазвайте регулярни часове


Всеки от нас има свой специфичен биологичен часовник, който фиксира часовете за сън и бодърстване. Неговото пренебрегване вреди на здравето. Следете за първите сигнали, предхождащи съня – парене на очите, прозяване. Не изпускайте този момент, той е най-подходящият за лягане. Когато отивате прекалено късно в леглото, се лишавате от част от дълбокия сън, характерен с най-голям възстановителен ефект.

Ставането сутрин в един и същи час е още по-важно. След късно лягане в събота вечер по-добре е в неделя да не спите до късно, за да не нарушите ритъма в началото на новата работна седмица.

Загасете екраните

Синята светлина на електронните екрани изпраща сигнал на вътрешния часовник, който възпира производството на мелатонин – хормона на съня. Час преди да си легнете, загасете всички електронни устройства. Работата с тях – общуване с приятели, търсене на информация в мрежата – е физиологически стимулираща за нивото на кортизола, който има задача да ни поддържа будни и организирани. Дори само поставянето на смартфона до леглото повишава бдителността, очакването и страха, че можете „да изпуснете нещо“.

Правете кратка следобедна почивка

Ще се справите успешно със сънливостта, която ви напада през деня, ако при възможност си подарите кратка следобедна почивка. Няма нужда да сте в леглото или да е абсолютно тъмно – отпуснете се за 20 минути, дори седнали на работното място. Това би било доста тъчно, за да продължите деня с удвоени сили. В изключителни случаи следобеден сън от 90 минути, което отговаря на пълен цикъл, може да ви позволи да се възстановите след голяма умора и недостиг на сън. Но не забравяйте на следващия ден да се събудите в обичайния за вас час, пише Журнал за жената.

Включете в менюто си храни, които помагат на съня

Храни, съдържащи витамин С, не са подходящи за вечер – цитрусови плодове, чушки, ягоди, киви. За добър сън наблегнете на мазните риби, ядките, бананите, доматите, фурмите и ананаса.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар