Какво да правите, за да не позволявате на студовата алергия да ви тормози?

Когато имате такъв проблем, е важно да не допускате сериозно излагане на студени температури (излизане с леко облекло или къпане в студени басейни), защото може да доведе до анафилактичен шок.

Студова алергия

Този проблем засяга най-вече лицето, ушите и дланите, които са най-незащитени от студа и вятъра. Но може да пострадат и прасците, коленете и предмишниците, тъй като там има по-малко мастни и потни жлези, затова тези части на тялото са по-чувствителни към ниските температури. Всъщност студовата алергия може да засегне кожата на цялото тяло при общо изстудяване – например при къпане със студена вода, като прагът на чувствителност е различен при всеки човек.


Има хора, които включват към студовата алергия силната секреция от носа след излизане на студено, посинелите пръсти, студовата мигрена. Но по принцип, когато говорим за студова алергия, става дума най-вече за студова уртикария – за обривите, с които кожата реагира при студ, като става дума и за вътрешни подувания и обриви в устата и носа. И има начин да се справите с това, ако не излагате тялото си на такива температурни провокации и се подготвяте правилно за ниските температури.

Ако страдате от студова алергия, е добре винаги да имате в чантата си антихистаминов препарат. А най-правилно е в студени периоди да пиете сутрин по едно хапче, за да не позволите на организма си да реагира на студа с обрив.

След баня нанасяйте върху влажната кожа овлажняващ крем или олио.

Ако вече сте допуснали кожата да реагира с обрив, няколко пъти на ден мажете засегнатите части с маслен разтвор на витамин Е.

Сменете алкалния сапун, който поизсушава кожата, със сапун или гел с овлажняващи компоненти. Ако ползвате вана, можете да сложите във водата няколко капки ментово, борово или прасковено масло.

Преди излизане, мажете лицето и ръцете си с мазни кремове – най- добре използвайте сезонна козметика. Спокойно можете да заложите и на вазелин или бадемово масло. Задължително слагайте шал, ръкавици и шапка.

Не посещавайте плувни басейни през зимата – колкото и топла да е водата в басейна, като излизате, капките по тялото ви изстиват за секунди и при силна чувствителност на кожата ви към студ, може дори да загубите съзнание поради бързо падане на кръвното.

Много е важно температурата в помещенията, в които пребивавате, да е умерена. Внимавайте и със студените предмети, които хващате, както и със студената вода – не мийте ръцете си с вода само от студения кран и не пийте ледени напитки (разбира се – и твърде студени храни), пише Журнал за жената.

Ако се съмнявате, че имате студова алергия, но още нямате сигурни доказателства, има един лесен тест в домашни условия, който да ви покаже дали страдате от този проблем: поставете на ръката си кубче лед за 4-5 минути. Ако след като го махнете, на мястото се образува подуване или ситен обрив, значи е време да посетите лекар.

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар