Кливията е стайно цвете, което идва от Южна Африка. Прочетете как да я отглеждате!

Ти лайф за Лекува

Кливията е от сем. Амарилисови. Родината на растението е Южна Африка. Кливията ще цъфти година след година, ако я поливате правилно и не я оставяте през зимата в топла стая. На нея й е нужно достатъчно място, а през зимата се нуждае от период на покой в прохладно помещение с много ограничено поливане. Кливията не обича да я безпокоят – ако я притесните, тя веднага ще престане да расте. При нужните й условия на живот тя може да доживее до 40 години.

Кливия различни цветове

Известна е оранжевата кливия (Clivia miniata). Тя е тревисто многогодишно растение. Няма стъбла, листата са събрани в прикоренова розетка. Листата са тънки, тъмнозелени на цвят, до 6о см дължина. Образува съцветие от 10-12 цвята на края на висок цветонос в ранна пролет. Съществуват форми с оранжева, червена, жълта и кремава окраска на цветовете. Плодът е ягода.

Кливия

Местололожение

Нуждае се от умерена температура. През зимата, в периода на покой, трябва да я държите при температура не по-висока от 15 градуса. Осигурете й светло място със засенчване от преките слънчеви лъчи през лятото. Добре се чувства през топлите месеци навън, но някъде на сянка.

Кливия

Почва

Състои се от 2 части чимовка, 1 част листовка, 1 част угнил тор, 1 част торф и 1 част пясък. При нужда след цъфтежа можете да пресадите, но само когато корените са излезли от саксията.

Кливия

Грижи

Поливайте обилно от пролетта до есента. Умерено и внимателно напоявайте от късна есен до израстването на цветоноса до 10-15 см. През зимата вместо лейка можете да използвате разпръсквач, който ще осигури и нужната влага на земята, и ще измие листата, но само в случай че кливията се държи на хладно място. Ако в стаята е около 20 градуса, то трябва да поливате повече. В периода на активен растеж ще трябва и да подхранвате всяка седмица със специални торове за цъфтящи стайни растения.

Размножаване

Чрез делене при пресаждането или семена. Семената се събират 2-3 месеца след цъфтежа и още свежи се засяват в почвата. Пониците се появяват след месец, но семенно размножената кливия може да цъфне след 4-5 години.

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар