Как да успокоите фрустрирания колега?

За да се чувстваме добре в офиса, ключов фактор са отношенията с колегите


Не само работните, а и чисто човешките. Няма нищо по-естествено от това да проявите съчувствие към съседа по бюро, когато е в стрес. Грешка обаче е директно да го съветвате да се успокои. Това е вашето инстинктивно поведение, но ефектът му е, че усилвате напрежението на човека, към когото уж проявявате състрадание.

ГОЛЯМ БАНЕР ЗА ПО КРАСИВИ

На пръв поглед изглежда парадоксално. Психолозите обясняват защо се получава така. Стресът е неконтролируема реакция на мозъка и тялото към заплаха. В професионална среда обаче правилото е, че хората трябва да сдържат чувствата си, да владеят поведението си. Ако вкъщи можете да креснете на партньора или на децата (не че това е верният начин), във фирмата е недопустимо, колкото и да ви ядоса шефът, колега или партньор. Когато съветвате някого да се успокои, все едно му казвате, че не може да контролира емоциите си. Със съчувствието си подчертавате, че неговото стресово състояние е видимо. „Успокой се“ в превод означава „Не си добре и ти личи“ или „Изпуснал си си нервите“. Психолозите наричат това негативна обратна връзка.

На всичкото отгоре нищо няма да постигнете с уж добрите си намерения. Човек не може да се отпусне по команда. Мозъкът и тялото реагират много бързо на стреса, но връщането към спокойствие е постепенно, отнема 20-30 минути.

Всичко това не означава да се правите, че не забелязвате състоянието на колегата си. Преди всичко не започвайте разговор публично, защото ще накарате човека да се чувства унижен. Да, вероятно и останалите виждат, че той е в стрес, възможно е даже случката, която го е предизвикала, да се е разиграла пред очите на всички. Но няма нищо по-лошо от това трима-четирима да му виснат над главата уж да го успокояват.

Подходящата реакция е дискретно да поканите човека да пиете кафе, да пушите или да излезете от офиса под някакъв подходящ предлог. При това изключете всякакви фрази, които дават негативна обратна връзка и открито показват състрадание. Внимавайте да не демонстрирате превъзходство и тонът ви да не звучи наставнически.

Като излезете, оставете стресирания колега сам да управлява ситуацията. Ако иска, нека да говори. Ако предпочита, нека да мълчи. Хората са различни по характер и се успокояват по различен начин.

При разговора заемете неутрална и уравновесена позиция – нито твърде съчувствена, нито покровителствена. Това ще рече да не започвате да ругаете примерно шефа, който се е карал на колегата ви. Ако е бил несправедлив, само ще засилите обидата на потърпевшия. Ако началникът е бил справедлив, не е сега моментът да обяснявате на колегата си кой крив, кой прав. Човекът е в стрес и няма да ви разбере, най-много да ви намрази. Просто му оставете достатъчно време да се съвземе и се върнете обратно на работното място. Вероятно ще оцени, че сте му помогнали в трудния момент.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар