Игликата (Primula) е красиво цвете, което цъфти веднъж в живота си, след което умира! Ето как се отглежда! (снимки)

Родът Примула е един от май многочислените родове растения. Видовете в него наброяват от 400 до 550. Повечето от игликите растат в естествените си находища в Азия, Хималаите и Западен Китай.

Различни цветове иглика

В Европа се срещат около 33 вида, а в Северна Америка – 20 вида. Игликата представлява многогодишно, коренищно, тревисто растение, понякога монокарпно (многогодишно растение, което цъфти веднъж в живота си, след което умира), с розетка от прикоренови прости листа, по края назъбени или лопатовидни.

Красиви иглики

Цветовете са с най-различна окраска както едноцветна, така и пъстра, често с „око“, събрани в чадърести, връхни съцветия. Цветните стъбла са без листа. Цъфти обикновено в ранна пролет. Плодът е кутийка. Семената са дребни, топчести или цилиндрични, тъмнокафяви. Ботаниците подразделят рода Примула на 7 подрода – Aleuritia, Auganthus, Auriculastrum, Carolinella, Craibia, Primula, Sphondylia. 

Различни видове иглика

Местоположение

Едни видове иглики растат на открити участъци, други по-често предпочитат засенчването сред треви и под сянката на дървета. Но и тези, и другите видове е най-добре да се отглеждат на полусянка особено в обедните часове на деня. Това може да бъде сенчесто ъгълче в градината, сред плодни или други широколистни дървета, в лехи, осветени от слънцето само сутрин, разположени на източната страна на дома. На алпинеуми игликите най-добре да се засаждат от източната, северната или западната страна. 

Иглика

Почва

Водният режим на почвата е най-важният елемент за успешното отглеждане на игликите, тъй като в природата те растат на влажни терени, често под снежни преспи, около потоци и реки. Затова и в лехата те не трябва да изпитват недостиг на влага, въпреки че почвата не трябва да бъде и мокра. Повечето видове не понасят застояването на вода в почвата. Влажната, добре дренирана почва – ето това е, което им е нужно.

Красиви иглики

От особено влага игликите се нуждаят през пролетта. В това време в планините, където живеят естествено, е снеготопенето. Ако не поливате достатъчно игликите през това време, то растенията могат да останат по-дребни и не така декоративни. Не се препоръчва да садите игликите на високи лехи, където почвата обикновено бързо изсъхва. Отглеждайте примулите на хранителни рохкави почви. Особено подходящи са добре обработените рохкави глинести почви, които съдържат много хранителни вещества и съхраняват влагата. 

Толкова красиво цвете може да украси и най-грозната стена

Грижи

Игликите не се нуждаят от много грижи. Почвата трябва да е влажна, рохкава и чиста от плевели. В рамките на сезона се подхранват три пъти: първото е през пролетта, второто – след 2-3 седмици, третото – в края на юли – средата на август, с фосфорни и калиеви торове. За добро презимуване на растенията е важно да се съхранят розетките листа до дълбока есен, тъй като те служат за естествено укритие на игликите. 

Иглика

Размножаване

Плодовете на повечето видове иглики узряват през юли-август. Размножават се чрез семена, делене на храста и листни резници.

 

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар