Хипеаструм или амарилис (Hippeastrum) цъфти през февруари и е разкошно красиво цвете! Вижте снимки и как се отглежда!

Хипеаструмът е от сем. Амарилисови. Родина на растението е тропична Америка. В природата са разпространени около 75 вида.

Хипеаструм

Сега има много сортове, които се отличават по форма и окраска на цветовете, обединяващи се във вида градински хипеаструм (Hippeastrum hortorum). Той има голяма (до 20 см) луковица, която се поставя наполовина в почвата. Листата са тънки, събрани в прикоренова розетка. Цветовете са събрани по 2-4 броя в чадърести съцветия. Околоцветникът е широк, с камбанковидна форма, с най-разнообразна окраска: бяла, розова, червена, бордо, жълта, пъстри. Има големи тичинки с яркожълт прашец. Цъфти през февруари – началото на март.

 

Много красив хипеаструм

Местоположение

Периода на вегетацията се нуж­дае от оптимална температура 17-23 градуса. По време на покой луковиците се съхраняват при ю градуса. Обича ярката разсеяна светлина. Засенчвайте от прякото слънце. След цъфтежа трябва да осигурите достатъчно светлина за развитие и узряване на луковицата.

 

Прелестен хипеаструм

Почва

Субстратът се съставя от 2 части глинеста чимовка, 1 част листовка, 1 част угнил тор, 1 част торф и 1 част пясък. Пресаждайте през 3-4 години по време на покоя.

 

Хипеаструм/амарилис

Грижи

Поливайте обилно по време на цъфтежа – почвата трябва да бъде влажна. В периода на покой се държи на сухо. Стъблата се отрязват, когато са напълно изсъхнали. Постепенно поливането се съкращава, след това поливането съвсем се спира. Периодът на покой трябва да продължава 6-8 седмици от февруари. Торете веднъж на две седмици с течни торове за цъфтящи стайни растения, разредени в пропорциите, препоръчани от производителя. Ако растението се намира в помещение със сух въздух, то може леко да се опръсква отгоре на пъпките. Не трябва да опръсквате цветовете или листата, а също така и луковиците в периода на покой.

Размножаване

Чрез дъщерни луковици по време на пресаждането, чрез семена.

Уред за алкална вода Hydro Health (Хидро Хелт)

Уредът Hydro Health престуктурира водата в алкална, питейна вода, почистена от хлор, тежки метали, олово, ръжда и други примеси. В нея се запазват всички полезни минерали, от които човешкото тяло има нужда.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар