Това е прелестното цвете колерия (Kohleria)! Вижте снимки и как се отглежда!

Ти лайф за Лекува

Колерията е от сем.Геснериеви. Родина на растението са тропичните райони на Америка. В природата са разпространени около 50 вида.

Колерия

Колерия

Това са тревисти растения с изправени, а с възрастта полягащи стъбла. Листата са едри, срещуположни, с яйцевиднопродълговата форма. Окраската на листата при различните форми може да бъде тъмнозелена с червен мъх по края на листата, както е при мъхестата колерия (Kohleria eriantha), светлозелени, както при колерия дигиталифлора (Kohleria digitaliflora), сребристо-зелени с пурпурни линии по жилките, като при приятната колерия (Kohleria amabilis).

Колерия съншайн

Колерия съншайн

Цветовете са или единични, или по 2-3 броя в пазвени цветоноси. Венчетата са камбанковидни с тръбичка до 5 см дължина и пет широки венчелистчета. Окраската на цветовете са от нежнорозова, яркооранжева, до пурпурно-кафява. Обикновено окраската на цветовете е пъстра, с пръски от друг цвят.

 

Колерия в лилаво

Колерия в лилаво

Местоположение

През лятото колерията се нуждае от 20-25 градуса температура. Има период на покой, при който не е задължително да обрязвате надземната част. Оптималната топлина по време на покоя е 12-15 градуса. През зимата минимум 10 градуса. Колерията е светлолюбива. Нуждае се от ярка светлина, със засенчване от преките слънчеви лъчи в най-горещите часове на деня.

 

Колерия отблизо

Колерия отблизо

Почва

За отглеждането използвайте широки саксии, които не са много високи. Пресажда се ежегодно през пролетта. Почвата трябва да е смес от 2 части листовка, 3 части чимовка, 1 част почва от иглолистни, 1 част торф, добавете и речен пясък.

 

Колерия саксия

Колерия саксия

Грижи

Поливайте през лятото обилно, през есента се съкращава, а през зимата при прохладно презимуване – по-рядко, като не допускате напълно изсушаване на почвената смес. Торете редовно от април до август с разтвор на минерални торове за цъфтящи стайни растения. Подхранвайте всяка седмица. През лятото колерията се нуждае от много влажен въздух, но не понася попадане на вода върху листата. Въздухът трябва да се освежава често чрез опръскване.

Колерия цветовете

Колерия цветовете

 

Размножаване

Чрез връхни резници и коренища.

Коренищата се засаждат в почвата, като се поставят на не повече от з см дълбочина и внимателно се поливат до появата на млади листа.

В иновативната хранителна добавка Нов живот (New life) представлява ефективна комбинация от билки, които съдържат фитоестрогени. Фитоестрогените подпомагат и подобряват функцията на репродуктивната система и при двата пола.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

1 коментар

  1. магдалена корунчева says:

    Здравейте!От много време търся КОЛЕРИЯ в цветарските магазини в София но за съжаление не го намирам никъде .Бих искала да си закупя по 1 от няколко цвята ! оля помогнете ми!много искам да имам тази асота в дома си!

Добавете коментар