Оплаквате ли се от разсеяност, чувство за обреченост, липса на желание…Ето какво казват специалистите!

Постоянно сте разсеяни, измъчва ви необяснима тревожност и често не успявате да завършите поставените задачи. Звучи ли ви познато? Това всъщност се оказва доста чест проблем, който без да е опасен, води до неприятен дискомфорт в ежедневието. На какво се дължи? Отговарят италиански експерти.

Разсеяност, преумора

Разсеяност, преумора

Започва c преумора


Възрастните са свикнали да вършат няколко задачи едновременно.

В това няма нищо нередно. Когато обаче списъкът стане прекалено дълъг, човек се преуморява, концентрацията намалява, а натоварването се увеличава и в някои случаи води до нещо, по-характерно за детската възраст, отколкото за зряла – дефицит на вниманието.

Проблемът е, че твърде многото дейности разсейват и пречат да се съсредоточим върху основната и най-важна за конкретния момент задача. Резултатът е хиперактивност и дефицит на вниманието. Според последни изследвания, близо 4% от работещото население на земята над 30-годишна възраст страда от този синдром.

Симптоми

Те са абсолютно същите както при децата и тинейджърите. Но при въз­растните съществува реална опасност това да доведе до злополуки, а в по-тежките случаи – до престъпления и употреба на наркотици. Първите признаци за този синдром са възбуда, тревожност, усещане сякаш сме под напрежение, проблеми с концентрацията, затруднения в изпълнението на задачите, неспособност да се организираме.

Това може да доведе до реално физическо неразположение, което да се отрази и на качеството на живота. Възрастните започват да се чувстват неразбрани, имат усещане, че живеят чужд живот и в друг свят, не успяват да се адаптират бързо, което води до следващи проблеми, обясняват специалистите.

Причини за проблема

Основната е постепенното отчуждение в ежедневието. То е продиктувано от все по-натоварения работен график, липсата на странични креативни занимания, влизането в рутина, от която трудно се излиза. Това води до разсеяност, липса на мотивация, дезорганизация, страдание и чувство за обреченост, липса на желание. Някои го описват като своеобразна парализа, пише Журнал за жената.

Добрата новина е, че изход от тази ситуация има и всеки засегнат може и сам да се пребори. Първото, което психолозите препоръчват в подобна ситуация, е намирането на интересно странично занимание – спорт, фотография или някакво изкуство. Следващата стъпка е да се добие навика да се изключват всички електронни устройства при прибиране у дома. Третото е човек да направи равносметка на възможностите и очакванията, и да изгради реална идея за своето бъдеще. И четвърто – специалистите съветват да не подминаваме дребните неща в живота и да не забравяме да се радваме дори на най-малките постигнати победи – това увеличава вярата в себе си и дава сили.

БИРЕНА МАЯ 250 таблетки За повече енергия и по-здрава коса, кожа, нокти!

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар