Много важни съвети как да се погрижим за кучето си през зимата

Дори пригодените за студен климат породи имат нужда от повече грижи, за да се чувстват добре през зимата. В зависимост от отговорите на въпросите, които ще прочетете по-долу, ще се ориентирате за това, което е необходимо да сторите за питомеца си.

Кученце с палтенце през зимата

Кученце с палтенце през зимата

Какъв вид куче имате?

Късокосместите, твърдокосместите и породите без космено покритие изпитват повече студ от тези, които имат плътна двойна козина. Важна е и възрастта – много младите и по-възрастните животни нямат толкова добра терморегулация, както събратята им, които са в разцвета на силите си. Възрастта винаги трябва да се има предвид, дори кучето да е от пригодена за студен климат порода!


Къде живее кучето?

Ако го извеждате само на необходимите му дневни разходки, а иначе живее вътре в дома ви, проблемът с подсигуряването на по-солиден зимен подслон, не ви касае. Но ако питомецът ви е дворно куче, поставената в задния двор щайга, покрита с брезент – определено не е добър подслон. Дървената или направената от дебела пластмаса къщичка е подходящото зимно убежище. Колибата трябва да има вентилация, но в нея не бива да духа отвсякъде. Добре е вратата да не е голяма дупка, а отвор с някакво покритие, през което кучето да може да влиза и излиза, без дъждът, снегът и вятърът да имат пряк достъп до колибата. Подът е добре да е застлан със слама, матрак, килим, одеяло и др. Нужно е всеки ден да проверявате дали постелките са сухи и чисти.

Можете ли дa приберете кучето вкъщи през най-студените нощи?

Свикнали сме да мислим, че за животните си е нормално да са навън. Но истината е, че и кучетата изпитват студ и не е изключено да страдат от хипотермия и премръзвания. Ако не желаете кучето да се разхожда из дома ви, поне помислете за помещение, което използвате като склад например, в което може да нощува през зимата.

Какво е важно за храната и водата?

Задължително сменяйте водата на кучето няколко пъти дневно, за да не замръзва. Четириногите ни любимци са застрашени от обезводняване през зимата, почти колкото и през лятото, ако не получават достатъчно вода. Ако кучето е с клепнали уши или брада – проверявайте ги за висулки или премръзвания. Менюто на питомеца ви е добре да се съобрази с по-високите му енергиини нужди през зимата. Давайте му по-големи количества или по-питателна храна. Сипвайте я в пластмасови съдове, защото езиците на кучетата могат да залепнат неприятно за ледените метални повърхности.

Какво е важно, ако кучето излиза само за разходка?

Когато домашно куче е навън, е добре или да е под някакъв заслон или да се движи. Ако остане на едно място в открито пространство, животното бързо ще започне да мръзне. Ако кучето ви има нужда от палтенце – не го избирайте по красота, а по функционалност! Ако дрешката покрива краката, уверете се, че с нея, кучето ще може да ги изпъва безпроблемно. Стягащи и неудобни палта могат да причинят напрежение и нежелание у любимеца ви да ги носи. Същото важи и за кучешките ботушки – нека са функционални, удобни и топли, пише журнал за жената.

Какви да са зимните грижи за козината?

Мръсната и сплъстена козина не може да поддържа добре топлината на тялото. Къпете кучето редовно и разресвайте козината му. Ако е дългокосместо, проверявайте за лед и снежни топчета по тялото му. Добре е да подстрижете космите между пръстите му, защото по тях лесно се образуват ледени топчета. При измокряне на животното, възможно най-бързо го подсушете хубаво. Ако редовно подстригвате питомеца си, оставете му малко по-дълга от обичайното козина, за да му е по-топло в мразовитите дни.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар