Какво предсказват птиците? /ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ГО ЗНАЕ/

Да убиеш лястовица или да развалиш гнездото й, означава да си навлечеш нещастие

ptitsi
Това е една от многото поличби, свързани с птиците. Още от древността, в зората на цивилизацията, птиците са предвестници и предсказатели на добро или зло. В Древна Гърция и Рим съществува гадание по полета на птиците или по вътрешностите им – орнитомантия. Темистокъл повежда полковете в боя край Артемизиум, тъй като гласът на петела му предвещава победа. Легендарна е историята за спасението на Рим от гъските, а благодарение на лешоядите Ромул става цар.

След края на владичеството на Рим на смяна на езичеството идва християнството, което с убеждение с огън и меч се опитва да изкорени старинните вярвания. Но зрънце от тях се е запазило в народните традиции, живи и до днес. По полета на птичето ято може да се съди дали предстои успех в пътя – ако ятото прелети надясно, пътят е открит и благоприятен; ако прелети наляво – очаквай неприятности и спънки.

С почти всяка птица са свързани поличби и предсказания.

Лястовичка или щъркел, заселили се на покрива на къщата или в близост до нея, носят мир и щастие. Лястовичката се почита като „стопанка”, затова е голям грях да се убие такава птичка. Тя, както и гълъбът, са особено любими на Бога. Ранното пристигане на лястовичките напролет означава щастлива и плодородна година. Напротив, Благовещение без лястовички означава студена, дъждовна и неплодородна година.

Ако на връщане от църквата след венчавката младоженците видят двойка гълъби, това е щастлив знак за дълъг съпружески живот без разпри и конфликти. Но гълъб, внезапно влетял в отворен прозорец, е предвестник на пожар.

Червеногръдката е малка пойна птичка с удивително нежен глас. Ако в силен дъжд започне да пее, очаквайте ясно и слънчево време. Напротив, ако времето е чудно, а чирикането на червеногръдката е тъжно, скоро ще започне буря.

Гарванът и враната според народните поверия са пророчески птици, надарени с мъдрост и знание. В народните сказания често се споменава гарванът като предсказател на съдбите. От тази гледна точка и гарванът, и враната се ползват с почит и уважение. Но… Може би заради високия си интелект, заради способността им да извършват логически и напълно обмислени постъпки, тези птици се смятат и за магически – за птици върколаци. Преди шабаш във врана се превръща вещицата, а в гарван – вещерът.

С тези птици са свързани множество не особено приятни поверия. Да видиш ято врани над къщата или над църквата, е на смърт. Грачещ гарван в двора на къщата е на тежка болест. Казват, че Цицерон е знаел времето на смъртта си, образува фигурка, по
предупреден от огромното струпване на кръжащи около него гарвани.

В Уелс пък съществува поверие, че ако сляп човек опитоми гарван, той ще го научи как да си върне зрението. В добрата стара Англия тази птица се ползва с уважение, защото според легендата именно в гарван се въплъщава крал Артур. Да стреляш по гарван, означава да стреляш в легендарния владетел и воин.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар