Целувам ви ръка, госпожо: класически правила за етикет

Жените са романтични същества, колкото и да се правят на еманципирани

etiket
Няма дама, която да не се поласкае, ако мъж й целуне ръка. Но това е изчезваща проява на уважение и причината може да е, че днешните български мъже не знаят какви са правилата според етикета. А на един Дунав разстояние, в братска Румъния, се среща по-често от здрависването.

В испанския кралски двор започват да целуват ръка някъде през 17-18 век и скоро галантният жест към жените става моден в Европа. Постепенно се създават правил ата, които търпя промени.

С днешна дата за католиците е неприемливо да се целува ръката на неомъжена жена. Останалите европейци не спазват това правило. В ислямските държави целуването на ръка е знак за почит към по-възрастните. У нас традицията е по-близо до ориенталската, но има остатъци и от следосвобожденското поевропейчване, когато господата от елита масово
целуват дамски ръце.

Днес повече от всякога е нужно мъжете да знаят как се прави този жест на уважение, за да не изглеждат нелепо.
Има две школи за целуването на ръка. Според едната то си е съвсем истинско.

При това устните на мъжа трябва да са съвсем сухи и да се допрат до горната част на ръката на дамата. Според втората школа всъщност целувка няма – мъжът се навежда уважително съвсем близо до ръката, на един дъх разстояние, но не докосва с устни кожата или ръкавицата на дамата.

Другите правила са универсални.

Ръка се целува само в закрити помещения. Това е все пак интимен жест, който е неприличен на публично място.

Не е прието да се целува ръка при протоколни държавни или бизнес срещи, но може да се на прави в неформална обстановка по време на обяд или вечеря, макар и официална.

Когато е на гости в частен дом, джентълменът целува ръка само на домакинята. Обратното – ако е в компания на публично място, трябва да целуне ръка на всички дами или на никоя.

Дамите винаги подават ръка на ниво за ръкостискане. Поднасят я така, че мъжът сам да избере дали да я целуне или просто да се здрависа. Ако жената не иска да й целунат ръката, е допустимо да я отдръпне, но деликатно.

Задължително мъжът се навежда над ръката на дамата, а не я вдига до лицето си.

Съществена част от този ритуал е мъжът да гледа жената в очите, докато й целува ръка.

Мъжете не трябва да забравят, че тази целувка е само символична, тя е знак на уважение, в нея няма сексуален подтекст.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар