Как да засадим живата елха след като я извадим от саксията?

Защо често не успяваме да опазим вечнозеленото дръвче живо въпреки желанието си, обясняват специалистите градинари.

Елха

Елха


Все повече хора се оплакват, че когато са избирали жива елхичка в сандъче, е изглеждала свежа, но после едва е дочакала празниците и не е оцеляла след засаждането й в двора или градината. Ето основните причини.

През зимата елхата се намира в покой, но когато я сложим да краси жилището ни за коледните празници, нарушаваме естественото й състояние. Причината е, че дългият престой в отоплено и сухо помещение я „разбужда“, преди да й е дошло времето. Това бодърстване в неподходящия момент я прави уязвима към замръзване.

Затова след представянето й като „царицата“ на новогодишния бал, трябва да се погрижим правилно за нея.

Шансовете за оцеляване на елхата са толкова по-големи, колкото по-кратко време е живяла на топло. Не бива обаче да я засаждате веднага навън, дайте й време да се аклиматизира, като я оставите около седмица на терасата или балкона.

Разгледайте добре дръвчето, след като свалите коледната украса от него. Обърнете внимание да не са прокарали нови свежи връхчета (по-светли на цвят) – те са сигурен признак, че елхичката се е „събудила“ и ако я оставите навън посред зима, ще замръзне.

В случай че не сте нарушили покоя на иглолистното дръвче, спокойно да го засадите в двора на къщата, градинката пред блока или близката гора. За преместването изберете ден с температури над нулата, за да не е замръзнала пръстта и да можете по-лесно да я разровите. Имайте предвид, че иглолистните видове предпочитат каменисти почви, в които пускат дълбоки и здрави корени. Така елхата ще порасне още по-красива и силна, а на следващата Нова година може да я украсите там, където сте я „преселили“.

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар