Личният пример учи хлапето да казва „Не!“

Да отказваме е умение, което ни служи за добро цял живот

teen

А в тийнейджърските години то може да спаси вашето дете от изкушения. Най-често те идват от приятелите, които в тези години са много важни.

Неспособността да се измъкне от поредното приключение на компанията, което не му се струва твърде разумно, обикновено се оказва голям проблем за юношата. Последното, което той иска, е да изглежда “ задръстен“, страхлив, слаб или стиснат в очите на момичетата и момчетата от групата. Но както всеки възрастен знае, за елегантно измъкване си има трикове.

Естествено, между вас като родители и тийна трябва да има договор какви са правилата за поведение, които задължително се спазват. Ако вие не сте обяснили (и припомняли периодично), че хазарт не се играе, няма защо да се чудите, че детето ви се помъква с цялата компания да залага. То не гори от желание да ви слуша, но преди да тръгне на ски, пак си кажете, че разчитате като умен човек да не кара извън пистите, дори най-добрият му приятел да обяснява колко яко ще бъде това спускане.

Във възпитанието най-силният инструмент е личният пример. Така че помислете дали самите вие не правите компромиси с ценности, парите, времето си, защото ви е трудно да отказвате на приятели. Ако е така, каквото и да говорите на детето си, то ще следва вашия пример, а не думите ви. Да речем, в събота следобяд ви се обажда приятелка и се самопоканва у вас под претекст, че отдавна не сте се виждали. Вие сте се надявали на спокойна вечер със семейството си, но от липса на сила да казвате „не“, приемате натрапничката у дома си. Макар че спешно ще чистите, подреждате, пазарувате и готвите за гостенката, жертвата не сте вие, а детето. Защото подсъзнателно вашето поведение му се запечатва като правилно. Когато утре компанията го притисне да правят купон на негов терен, то няма да знае как да се измъкне, пише „Всичко за семейството“. Ако вие пиете още една чаша или палите цигара, защото приятелят ви много настоява, и вашият наследник няма да отказва.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар