5 стъпки, които ще ви отведат до щастието

Има моменти, в които ни се струва, че всичко, което захващаме, не ни се отдава – нещо все ни пречи. Това започва да ни дразни и се справяме все по-трудно. А всичко, което ни е нужно в такъв момент, е не да се самообвиняваме, а да намерим начин да се почувстваме по-доволни от себе си. Тогава всичко сякаш се нарежда много по-благоприятно. Ето какво да направите, за да се почувствате по-добре.

1. Поемайте повече рискове

Не става дума за екстремни преживявания (например да скачате с парашут), а за емоционални

щастие

Щастливи ли сте?

предизвикателства – да речем, да станете да танцувате (досега не сте го правили пред хора). Да се страхувате и да се опитате въпреки това да направите нещо, самочувствие, обясняват психолозите. А ако се провалите, не се отчайвайте. Проследете развитието на всеки неуспешен опит – може нищо да не сте загубили, или пък може да откриете по-правилния подход и следващия път да успеете.

2. Започвайте с неотложните задачи

Доста хора предпочитат първо да се заемат със задачите, които са последни в списъка им за деня. Тази организация затлачва работата ви. Така се оплитате в собствения си хаос и въртите на празни обороти.

Дори да не сте от организираните личности, може да се научите на малко повече ред. Например отделете четири часа седмично, в които да вършите задачи от първа „линия“. Опитайте и ще видите колко повече време ще ви остане за по-забавни занимания.

3. Създайте си навик да помагате

Помощта дава усещане за удовлетворение и увереност, че сте добър човек. Печелите още повече, ако си поставите конкретна алтруистична цел, а не нещо общо. Проучване на специалисти по социална психология показва, че хора, които постоянно правят някакъв благотворителен жест – например всеки ден купуват топла храна на бездомника на улицата, се чувстват по-доволни от себе си, отколкото други, които си пожелават нещо по-неопределено – например решават да са по-отзивчиви приятели.

За начало може да си поставите за цел да правите някой любезен жест всяка седмица (към съсед, близък или непознат), или пък се заемете с по-дълготраен проект, като се включите в доброволческа организация.

4. Усъвършенствайте способностите си

Ако развивате силните си страни, има шанс да сте по-успешни личности, отколкото ако се опитвате да се преборите със слабостите си. Нямате ясна представа в какво сте добри? Опитайте следния тест: напишете дейностите, с които се занимавате обичайно, и какви умения са необходими за тях.

Например винаги успявате да се справите в срок със служебните задачи (значи сте съвестни), помагате на децата да се научат да четат (значи сте грижовни). Прегледайте списъка и се опитайте да използвате още повече способностите си.

5. Бъдете по-откровени с любимите си

Понякога е по-добре да спестявате някои истини – например, че не харесвате ястието, което са сготвили специално за вас, или че новият пуловер на любимия ви го прави по-дебел.

Бъдете откровени за важните неща в отношенията си, защото прикритите мисли внасят напрежение и несигурност.

Когато хората не говорят, за да се предпазят, се чувстват по-недоволни от себе си в сравнение с тези, които насочват разговора открито към темата, пише „Журнал“. По-добре е – и за вас лично, и за взаимоотношенията ви, да не „замитате под килима“ неприятните въпроси.

Може пък близките ви да не отговорят по начина, по който сте се опасявали. Ако ли пък се случи обратният вариант, поне няма да си мислите, че си траете като страхливци.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар