Кога стресът е полезен и кога – вреден?

От една страна стресът стимулира нашата енергия и умствените ни възможности, но от друга може да ни изхаби преждевременно. И тук, както във всичко останало, най-важен е балансът.

Стресът мотивира.

Стресът е част от живота, без него органите и мускулите ни биха атрофирали! Чрез сложен хормонален

стрес

Стресът понякога е полезен, друг път – не

механизъм именно той развива нашите способности да се приспособяваме към нови ситуации и да вървим напред.

Когато сме изправени пред опасност, стресът подсилва мотивацията ни и ни кара да намираме нужните сили, за да реагираме успешно.

Вдъхновява

Когато трябва да говорим пред публика, стресът подсилва креативността и способността ни да импровизираме. Разбира се, при условие че добре владеем темата, по която се изказваме.

ГОЛЯМ БАНЕР ЗА ПО КРАСИВИ

Стимулира

Ако толкова много хора, стигнали до пенсия, се оплакват, че се чувстват в по-лоша форма, то е и заради внезапната и пълна липса на работен стрес, който стимулира мозъка и физическата форма.

Анкета, проведена през 2016 година сред американци на възраст от 50 до 89 години, потвърждава тази констатация – най-добри умствени способности (оперативна памет, разсъдителност и скорост на обработка на информация) имат тези от анкетираните, които са най-натоварени с различни задачи за изпълнение.

Но стресът може да ни състари…

В определени случаи стресът наистина може да ни накара да остаряваме по-бързо, пише „Здравен журнал“. Не става дума за конкретни стресови ситуации като изпускането на влак или повреда на колата например. Стресът започва да вреди при комбинирането на определени обстоятелства.

Напрежението и разочарованието, които можем да изпитаме, ако детето ни се е провалило на изпит, не могат да се сравнят с тези, предизвикани от един семеен конфликт, сериозна болест или големи финансови трудности, които бавно и всекидневно отнемат от енергията ни.

Ако към това се прибави усещането за безпомощност и неспособност за реакция, ако стресовите ситуации се повтарят без почивка и възможност за възстановяване на психиката, на лице е лошият стрес. Той води до преждевременно влошаване на паметта, трудности за съсредоточаване, създава условия за възникване на заболявания като диабет, хипертония и проблеми със сърдечносъдовата система.

…и дори унищожава клетките ни

Британските учени твърдят, че психичното напрежение ускорява клетъчното стареене, като излага организма на повишен антиоксидантен стрес и скъсява опасно размера на теломерите – малки частици ДНК, разположени в окончанията на хромозомите.

Когато тяхното изхабяване достигне до определен праг, се стига до клетъчна смърт.

Помага ли медитацията?

Шведски изследователи стигнали до извода, че ако медитираме по 6 часа всеки ден в продължение на 3 месеца, можем да забавим процеса на клетъчно стареене. Но кой, освен може би будистките монаси, има 6 часа, свободни за подобна дейност?

Затова е бил изследван и ефектът от 30-минутна всекидневна медитация. Изводът е, че тя намалява значително нивото на стреса, а освен това често води до създаване на нов тип социално поведение и хранене с благотворен ефект върху организма и самочувствието.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар