Кога детето трябва да започне да разбира часовника?

Детето лесно може да се научи да разбира часовника и да тълкува правилно времето – просто има тънкости за отделните възрасти, с които по-лесно можем да му помогнем да се справи.

Детето и часовника

Детето и часовника

До 4-годишна възраст

Още е рано хлапето да улови тънкостите на това абстрактно понятие – времето. Но спокойно можете да му обясните за часовете, минутите, секундите – за разликата между тях. Най-добре използвайте часов­ник играчка, с голям циферблат и стрелки. Разкажете му, че часът е много по-дълъг от минутата, че в него има много минути, а после по същия начин – за секундите. Можете да ги сравните и по бързина – сякаш стрелката за часовете е бавно влакче, за минутите – по-бързо, а секундната – експресен влак.


Какво можем да направим за определено време е забавна игра – например за секунда може да се плесне с ръце, а за минута хлапето може няколко пъти да обиколи стаята. А за час? За толкова можете да отидете до магазина и да се върнете. Не е лошо да разкажете на детето и за други видове часовници – слънчев, пясъчен – пак на игра.

От 4 до 6-годишна възраст

Детето е готово да се научи да познава часовника. За повече нагледност е добре да използвате голям часовник играчка – а можете и сами да на­правите заедно с детето часовников циферблат. Можете да изпишете не само часовете от 1 до 12, но и да про­дължите с цифрите във втори кръг – от 13 до 24. После може да добавите и минутите – 5 при единицата, 10 – при двойката и т.н. Важно е стрелките на часовника да се въртят свободно, а ако може, дори да се махат, за да може например докато обяснявате за часовете, да махнете минутната и секундната стрелка. Когато въртите стрелката по циферблата и казвате колко часа показва, не забравяйте да обръщате внимание какво се случва в живота на детето в този час от деня. Когато малчуганът свикне с часовете и вече разбира какво показва малката стрелка, добавете минутната и започ­нете да ги съчетавате.

На 7-годишна възраст

Около тази възраст детето вече може да се учи да управлява собст­веното си време. Така че можете да провокирате това умение. Как? Ето няколко хрумки на какво да го научите.

Да си прави списък със задачи – за да не забрави или пропусне нещо. Можете да направите у дома табло с таблица, на която да се вписват ежедневните дела на детето (както и вашите). Не е лошо да контроли­рате как ги изпълнява. Можете да използвате магнитна дъска – мал­ките деца с удоволствие работят с картинки и рисунки, пише Журнал за жената.

Хубаво е детето да се научи да има приоритети – определете заед­но с него какво е важно: животът и здравето, семейството, достига­нето на целите. Най-лесният начин за определяне на приоритетите е разделянето на всички ангажимен­ти на групи – например „важни“ и „маловажни“.

Намерете начин да обърнете вниманието на детето и към това как изразходваме времето – и защо то сякаш се губи: обикновено заради закъснение, безпорядък, разсейващи моменти. Например му обяснете, че ако се очертава да чака нещо дълго, е добре да планира предварително с какво да запълва времето на чакането. И още: за да не се успива човек и да не закъснява, е добре да ползва будилник/аларма и да излиза от къщи със запас от време. И – съвсем не на последно по важност място – нека хлапето раз­бере, че когато у дома се поддържа подредено, тогава нужната вещ се намира винаги лесно и бързо.

Ето така, с малко търпение от ваша страна, помогнете на хлапето да се „сприятели“ с времето, за да успява във всичко.

ПРОПОЛ – Д – 40 дъвчащи таблетки При възпалено и болно гърло!!!

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар