Калохортус (Calochortus) е много красиво градинско цвете! Прочетете как се отглежда!

Калохортусът вече може да се намери и у нас, въпреки че идва от пустинните и планинските райони в северната част на Америка. Родът включва около 6о вида многогодишни растения, отнасящи се към сем. Лилиуми.

Калохортус бял с жълта украска

Калохортус бял с жълта украска

Само половината от тях може да бъде отглеждана като декоративна. В почвата растенията оформят луковица, в която се натрупват резервни хранителни вещества. Благодарение на това те успяват да се справят с най-неблагоприятните условия в района, който населяват.

Калохортус лилав

Калохортус лилав

Стъблата са изправени, слабо разклоняващи се. На височина достигат от ю до 80 см. Листата биват 2 вида. Едните са тесни, линейни, подобни на листата на житните растения, другите – ланцетно удължени, приземни и стъблени. Стъблата и разклоненията най-често завършват с по един цвят и много рядко – с по няколко. Те не са съставени от чашелистчета и венчелистчета, а представляват типичен околоцветник с по 6 листчета. Трите външни са по-дребни, зеленикаво оцветени. Вътрешните три обаче са едри, много пищно обагрени. По дъното в основата има нектарна трапчинка. При някои от видовете дъговидно се очертава петно с контрастна багра от основната. Това прави цветовете много оригинални. Тичинките са 6. Плодникът е седящ. Плодната кутийка е тригнездна.

Калохортус червен

Калохортус червен

В Европа вече се отглежда прекрасният калохортус (С. venustus), който се среща из пустинните, песъкливо-глинести, варовити места в планините на Калифорния. Яркожълтият калохортус (С. Luteus) пък може да се срещне дори по ливадите и покрайнините на горите, благодарение на което успява да се култивира при подобни условия. Друг ценен вид е белият калохортус (С. albus), който често се използва като изходен материал при селекциониране на нови сортове.

Калохортус бял

Калохортус бял

Местоположение

Калахортусите не са трудни за отглеждане. Те изискват почвата да е лека, пропусклива, за да не задържа излишна вода. Понасят ниските температури през зимата. Рано цъфтящите може да бъдат мулчирани.

Размножаване

Най-лесно растенията се размножават чрез луковични. Те се засаждат през есента, на разстояния от ю до 20 см помежду им в зависимост от височината на растенията. Образуват семена, които също може да бъдат използвани, но трябва да се стратифицират. Цъфтят в различни срокове през пролетта. След прецъфтяване и изсъхване на листата луковичните се изваждат, сортират и подсушават. През цялото лято се съхраняват на сухо място.

Космос – нежно и много красиво цвете! Ето как се отглежда!

Как се отглежда красивото и интересно цвете ружа

Това е флокс – цвете пламък!

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар