Как да помогнем на първолака, ако не се справя в училище?

Случва се родителите да си мислят, че детето е готово за първи клас, щом вече е минало успешно предучилищните занимания в детската градина. Първолакът обаче може да се затрудни – ето какви са причините и как да ги преодолеете заедно.

Здравето е най-важно за успеха

първокласник

Как да помогнем на първокласника?

Проблемите в училище може да се дължат на здравословни неразположения. Едни от най-честите са зрителните (непременно заведете детето на очен лекар, за да провери дали вижда добре). Друго обяснение за несправянето с уроците е нарушеният калциев обмен в организма на малчугана, ако нивото на витамин D е ниско. Често боледуващите деца по правило са по-зле в училище, затова се погрижете за имунитета на първолака, като го подсилите. Ако страда от някакви инфекции, първо трябва да се излекуват, а после да гони висок успех.

Сериозен проблем е, ако детето има аденоидит (възпалена трета сливица) от втора или трета степен, което води до хипоксия (недостатъчно снабдяване с кислород на организма). В тези случаи малчуганите стават раздразнителни, хиперактивни, бързо се уморяват, оплакват се от главоболие, спят с отворена уста и сутрин се събуждат неотпочинали.

При страдащи от гастрит или други заболявания на стомашно-чревния тракт деца също се наблюдават трудности в усвояването на уроците. Симптомите отново са бърза уморяемост, обща слабост, главоболие.

РЕШЕНИЕТО: Всеки проблем със здравето отнема много сили на детето и трябва да бъде диагностициран и лекуван правилно. Освен това за успеха на малкия ученик са необходими здравословен режим на хранене, занимания, почивка, игри на чист въздух, пълноценен сън. При тези условия лесно ще се приспособи към задълженията си в училище.

Запознаване с правилата на играта

В психологията има понятие произволна саморегулация – умението в различни ситуации човек самостоятелно да планира, контролира и прогнозира собственото си поведение. Започва да се формира от деня на раждането благодарение на общуването на детето с възрастните. С други думи, говорим за възпитанието. И когато първолакът е наясно с правилата още преди да влезе в училище, ще му е по-лесно.

Важно условие е и родителите да не забравят, че рожбата им не бива да нарушава реда и правата на другите. Не трябва неоснователно да обвиняват учители или съученици за лошите прояви и неуспеха на детето.

Необходимо е не да сменят класа или училището, а да запознаят първолака отново със задълженията и правата на ученика, пише „Журнал“. Известно е, че знанията и уменията се вписват в матрицата на произволната саморегулация. Благодарение на нея мозъкът ни умее да структурира и подрежда информацията и това е пътят към успешната реализация в бъдеще.

РЕШЕНИЕТО: Правилното домашно възпитание.

Зрелостта на първокласника

Степента на развитие на детския организъм има пет основни категории – физиологична, емоционална, социална, интелектуална и речева.

ФИЗИОЛОГИЧНА. Започнала е смяната на млечните зъби с постоянни. Добре развита е фината моторика, успешно изпълнява т.нар. филипински тест – може да пипне с дясната ръка лявото си ухо и други подобни движения.

ЕМОЦИОНАЛНА. Умее да контролира емоциите и поведението си, способен е да изпълнява дадена задача за определено време, т.е. да проявява усърдие и старание.

СОЦИАЛНА. Има желание за общуване с връстници, умее да приема негласните правила в колектива, способен е да възприема информация от околните, да се учи от тях, да създава приятелства.

ИНТЕЛЕКТУАЛНА. Внимава, мисли логически, може да се съсредоточава, има интерес към нови знания.

РЕЧЕВА. Има правилно произношение, подрежда граматически словореда си, умее да води разговор.

Основни правила за храненето

ПРОДУКТ НОМЕР ЕДНО В МЕНЮТО – мазни морски риби. Те доставят на главния мозък важните Омега 3 ненаситени мастни киселини, които укрепват нервните връзки, помагат на първолака да чете, пише и смята, да отговаря по-бързо и правилно на въпросите по време на урока. Освен това са богати на белтъчини и фосфор, също полезни елементи за умствената и физическата дейност на детето. Малчуганът ви се мръщи и не обича риба? Давайте му рибено масло под формата на капсули.

ВРАГ НОМЕР ЕДНО – фастфуд. В тези продукти има прекалено много наситени мазнини, изкуствени добавки, оцветители, захар. Затова трябва да са строго ограничени наред с газираните напитки. В категорията фастфуд не влизат само хамбургерите и пържените картофки, но и чипсовете, бонбоните и др.

Топ 10 на виновниците

Затрудненията в усвояването на учебния материал могат да се дължат на следните основни причини:

– Проблеми със здравето

– Липса на самостоятелност

– Импулсивност, неконтролируемо поведение, хиперактивност

– Неумение за общуване с връстници

– Нежелание за контактуване с възрастни

– Невъзможност да се концентрира вниманието, трудно възприемане на словесни инструкции

– Ниско ниво на познание за обкръжаващия свят

– Лошо развита фина моторика, зрително-моторна координация

– Недостатъчно развита произволна памет

– Изостанало развитие на речта.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар