Лечението c прана идва от древна Индия – вижте какво лекува!

Лечението с прана обхваща широк спектър от терапевтични подходи, както древни, така и модерни, базиращи се на схващането, че всяко заболяване на тялото или психиката е свързано с нарушено равновесие или блокиране на потока на жизнената енергия.

pranaВ Древна Индия тази енергия е била известна като прана, както е известна и днес сред практикуващите йога и аюрведическа медицина. Традиционната китайска медицина използва термина „чи“, за да опише тази жизнена енергия. Лечението с прана се опитва с помощта на най-различни способи да подсили и балансира потока на прана. Поради тази причина с бързото нарастване на броя на алтернативните терапии през по-следните няколко десетилетия концепцията за прана/чи се е превърнала в почти общ знаменател между подходите, които иначе изглеждат напълно различни един от друг.

Произход

От древни времена схващането за съществуването на основна жизнена енергия, която протича през човешкото тяло (а оттам и през всички живи същества), е общо за множество системи за лечение по целия свят. Напоследък доста западни терапии включват в себе си подобна идея.

Прана

Идеята за прана се е развила преди хиляди години в Индия, очевидно във връзка с езотеричните религиозни практики. Основна концепция както в йога, така и в аюрведа (древна система за лечение), тя се споменава в най-ранните писмени източници за тези дисциплини – Йога Сутрите на Патанджали и древните хиндуистки писания, известни като Веди.


Чи

Както при прана, произходът на идеята за чи се губи в далечното минало. Акупунктурата, при която се използват игли, забивани в определени точки, за да се стимулира потокът на чи, се практикува широко в Китай от хиляди години. При археологически разкопки са открити каменни игли за акупунктура, датиращи от 3000 г. преди новата ера. Смята се, че Nei Jing (или Класика на вътрешната медицина), най-старият известен текст, в който се разглеждат теоретичните основи на традиционната китайска медицина, е написан преди около 2000 години. Освен акупунктурата съществува вид китайски масаж, известен като лечение с чи или лечение с външна чи.

Ползи

Тъй като представлява по-скоро общ концептуален подход, а не спе-цифична лечебна форма, не може да се каже, че лечението с прана осигу-рява точно определени ползи, макар да се твърди, че пранаяма, или йогийското дишане, оказва пряко благотворно въздействие върху дихателната система. Някои от практикуващите лечение с прана биха могли да заявят, че работата с нарушеното равновесие на такова дълбоко ниво вместо лекуване на симптомите на повърхностно ниво е изключително полезна за пациента, тъй като стига до корените на проблема и по този начин се избягва рискът той да бъде просто прикрит чрез лечение на симптомите. Лечението с прана се свързва много добре с концепцията за уелнес (позитивно здраве или качество на живот) за разлика от доста други алтернативни терапии, които наблягат само върху липсата на заболявания.

Описание

Разнообразните терапии, описвани най-общо като лечение с прана, могат да бъдат групирани в няколко подгрупи в зависимост от техния произход и естеството на лечебната техника, която прилагат.

Традиционни системи за лечение

Както аюрведа, така и традиционната китайска медицина са древни медицински системи, които разглеждат здравето и заболяванията от гледна точка на блокирането и протичането на жизнена енергия. И двете използват най-различни диагностични техники, билки, хранителен режим и други лечения (основно акупунктура, терапевтични физически упражнения и масаж при традиционната китайска медицина) за стимулиране и балансиране на енергийния поток.

Пранаяма

Хората, които практикуват пранаяма, или йогийско дишане, смятат, че прана се движи, когато човешкият дъх, който е проява на универсалната прана, протича свободно. Когато енергията на тялото е блокирана, това може да доведе до заболяване. Тъй като аюрведичната медицина разглежда прана като вид хранително вещество, което човек може да поеме при дишане, упражненията за дишане играят важна роля за подобряване на здравето. Пранаяма успокоява нервната система, води до релаксация, регулира дишането и балансира полукълбата на мозъка. Главната техника на пранаяма е последователното (алтернативно или разменно) дишане през ноздрите.

Манипулации на тялото

През последния век и особено в последните десетилетия се появиха някои алтернативни терапии, които манипулират тялото и стимулират по неинвазивен начин определени точки по него, за да подобрят общото физическо и психично състояние, да постигнат изцеление и да подсилят жизнената сила. Сред множеството такива методи можем да споменем терапията с полярност, бреема (съчетание между партньорска йога и тай масаж) и рейки.

Нефизически подходи

Различните школи за медитация по принцип включват комбинация от дишане, припяване, специални пози и упражнения за съзнанието с цел постигане на подобрение или промяна в състоянието на човека. Целта на различните техники за медитация може да варира от най-обикновена релаксация през религиозна отдаденост, до езотерична духовна еволюция.

Системи от физически упражнения

Различните древни системи – в това число йога, чи гун и тай чи — представляват смесица от физически упражнения, лечебни ползи и духовен път. Доколкото тези системи се разглеждат като форми на лечение, може да се каже, че те представляват форми на лечение с прана. Чи гун например означава буквално „обработване на енергия“. Във всеки от тези случаи се твърди, че специфични пози и движения, практикувани ежедневно, често в комбинация с дихателни упражнения, допринасят за оптималното протичане на енергията.

Подготовка

Подготовката за различните видове лечение с прана варира от носене на удобни и свободни дрехи за манипулации на тялото до гладуване и духовна подготовка за определени форми на медитация. Хората, които посещават курсове по йога, са съветвани да не приемат обилно количество храна два до три часа преди заниманието с йога, тъй като заемането на някои от позите е неудобно с пълен стомах.

АЛОЕ 1000 ML ЧИСТ СОК

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар