Организирайте свободното време на детето според темперамента му

Добре е да организирате свободното време на детето, така че да не скучае и да се запознава с най- различни интересни неща

dete-svobodno-vreme
Обикновено родителите обменят информация помежду си. Склонни са, когато чуят добри отзиви за уроци по тенис, танци или приложно изкуство, да се доверят и да запишат своя наследник. Други пък смятат, че малките момичета и момчета трябва на воля да изживеят детството си в игри и да не ги ангажират със занимания: „Като му дойде времето, сам/а ще си избере“. Често обаче се оказва, че „докато му дойде времето“, е станало късно, защото са пропуснати важни етапи в развитието.

Когато се насочвате към дадено занимание, най- важно е да се съобразите с индивидуалните качества на детето. Желателно е да се придържате и към принципа, че то трябва има дисциплинираща и формираща характера функция. Това означава, че изпълнението на някои задачи може да е свързано с трудности, преодоляването на които изисква полагане на усилия.

Психолозите съветват да приучите свръхобщителното дете към самостоятелни и по-мълчаливи занимания. Можете да го запишете на езда, да го научите да играе шах или да отглежда цветя. Така ще превъзмогне вътрешния страх да остава само и няма да скучае, когато това се случи.

Амбициозното хлапе непременно трябва да участва в колективни игри. В тях се изживяват по-често неуспехи, провали. А в отбора може да се запознае с връстник, който го превъзхожда. Всичко това ще му помогне да кали характера си, да се справя с конфликтите и да понася загуби.

Ако детето е талантливо и лесно му се отдават различни дейности, ще трябва да проявите по-голямо въображение, за да му предложите занимание, което да го провокира да преодолява трудности и да се учи на търпение.

На хиперактивните хлапета добре се отразява спортът, най-вече плуване и колоездене.

Компютърните занимания са част от света на съвременното дете. Те са полезни, когато са с мярка. Ако не налагате ограничения на времето, прекарано пред екрана, рискувате детето да развие краен индивидуализъм и стремеж да получи удоволствие на всяка цена. А колкото и да е парадоксално, именно този стремеж е източник на потиснатост и депресивни състояния, пише „Всичко за семейството“. Затова насочвайте детето към занимания, които под една или друга форма докосват околните. Така то само ще открие за себе си, че ако правиш нещо за другите, и ти се чувстваш удовлетворен. А вършиш ли нещата единствено за себе си, почти винаги те спохожда тъга.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар