Най-после! Доживяхме и у нас да се използват биометрични данни! Ето кои са трите най-поверителни сведения за вашата личност, използвани като код за технологични средства!

PIN кодът все повече се измества от лични данни като пръстов отпечатък или гласово разпознаване за парола при използване на съвременните технологии.

Биометричните идентификационни данни са много по-надеждна защита, отколкото парола с букви и цифри. Ето кои са трите най поверителни сведения за вашата личност, използвани като код за технологични средства.

Биометрия

Биометрия

Сканиране на ретината

Приема се за най-сигурната парола, защото не е известен начин за създаване на копие на ретината на даден човек. Този метод не е широко използван обаче, защото според някои специалисти може да причини дискомфорт на клиента по време на взимането на данните. Другата причина е, че ретината се променя, ако развиете определени болести като диабет и глаукома – тогава вече устройството, за което използвате тази парола, ще ви отхвърли, защото няма да отговаря на сканираната ретина. Така ще бъде блокиран достъпът ви до съот­ветната техника.

В някои банки в САЩ вече тестват този кодов метод със свои клиенти. Използва се специално приложение на смартфона, което при теглене на пари потвържда­ва идентичността на клиента с предварително сканираната ретина.


Гласово разпознаване

Никоя парола не е стопроцентово сигурна, но този вид код става все по-надежден през последните пет години. Добрата новина е, че намалява опасността от престъпно ползване на банкови сметки – хакерите не могат да търгуват с гласа ви. Ако изберете този начин на защита, гласът ви ще бъде „запечатан“ по два начина за по-сигурно: първо ще прочетете дадено изречение, а след това ще изречете няколко отделни думи. Технологията за гласово разпознаване разполага с над 100 уникални идентификатора на вашия глас.

Повечето банки по света, които работят с този вид код, имат два раздела за разпознаване: текстови тест, за който трябва да повторите определена фраза, и свободен текст, при който устройството разпознава гласа ви при разговор със служител на банката. Опасенията, че гласът се променя при шумен фон по време на говора, настинка, прегракване, са предвидени в декодиращото устройство. Експертите все пак напомнят, че този метод не е толкова безпогрешен както другите два.

Най-добрата защита е комбинираната: наред със стандартните PIN код или буквено-цифрова парола, използвайте и биометрични данни (от тях гласовото разпознаване е най-често избираното).

Пръстов отпечатък

Този начин за отключване на мобилни устройства се използва широко от водещи производители на джиесеми и е познат на потребителите у нас. Пръстовият отпечатък се въвежда и като технология за достъп до мобилно банкиране чрез айфони. Отпечатъкът се взима, като се сканира избраният пръст на потребителя и данните се запазват като математическа функция в закодирана секция на мобилното устройство. Тази технология е заложена и при приемането на пациенти в болниците, с което се смята, че ще се ограничи безконтролното източване на Здравната каса от недобросъвестни лекари.

Да бъде разбита този вид парола от хакери с престъпна цел, се приема за почти невъзможно, защото трябва да преодолеят доста бариери. Първо трябва да открият точния оригинален отпечатък от пръста ви (който е уникален за всеки човек), след това да намерят кое от вашите мобилни устройства има приставка с биометрична защита за директен достъп до него.

Какви други биометрични данни се използват

Фейспарола (разпознаване на лицето на потребителя от монтирана на устройството камера) Вече се изпробва от производители на телефони и таблети. Тестват се и комбинирани кодове с биометрични данни с т.нар. биометричен профил на потребителя, създаден въз основа на начина на говорене, писане на клавиатурата и други лични данни.

 

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар