Само за жени: Как да създадем здраво и щастливо семейство?

Има едно общоприето мнение, че мъжете не напускат идеалните съпруги – тези, които съблюдават добрия си външен вид, поддържат дома, грижат се за децата и умеят да готвят вкусно. За такава жена обикновено се смята, че знае как да осигурява семейна идилия и да има до себе си любящ съпруг. Защото ако съпругът е доволен от всичко, обгрижван е, получава разбиране и поддръжка, няма никакъв повод да се разделя с жената до себе си. Но на практика нещата стоят различно.

И така: трябва ли да бъдем идеални съпруги?

Вероятно всеки има в обкръжението си пример от живота, в който красавица, която е и умна, и грижовна, бива зарязана от мъжа си, въпреки всички свои достойнства. Защо се получава така? Възможно е жените да

щастливо семейство

Как да създадем щастливо семейство?

допускат грешки, които водят до желанието на мъжа да напусне семейството. Да се опитаме да разнищим този въпрос.

Програмата „Идеална съпруга“

На всяка жена й се иска да говорят на мъжа й в този дух: „Колко ти е провървяло, че до себе си имаш такава съпруга!“. Затова идеята да са добри съпруги се превръща в самоцел за някои жени. Програмата за изпълнение на този план – да я наречем „Идеална съпруга“, се включва още в деня на сватбата и постепенно се разпростира във всички сфери на семейния живот: отношенията с мъжа, съвместните почивки, бита, роднините, приятелите, познатите и т.н. Но има един важен момент: мъжът и жената може да имат съвсем различна представа за този идеал.

За един мъж може идеалната съпруга да е добра домакиня, която готви вкусно, за друг – такава, която споделя неговите увлечения, за трети – вярна и любяща жена. А жената си има свои представи за брака и отношенията с партньора. Често съпругите тръгват по единия от двата пътя: или заемат ролята на авторитарна фигура в семейството, или пък напълно забравят своите желания и потъват в нуждите и желанията на мъжа си.

В първия случай жената провокира конфликти, чувство за непълноценност у мъжа, кара го да се чувства слаб. И той не може да се примири с второстепенната си роля в брака.

Във втория жената губи собствената си същност и става неинтересна и скучна за мъжа. Явно и първият, и вторият вариант не носят щастие за двамата партньори.

В брака трябва да има яснота

Като не знаем какво се харесва на партньора ни (а и той няма представа за нашите предпочитания), често се сблъскваме с проблема за неопределеността. Защото ако двамата не се ориентират в това, рядко успяват да намират пресечни точки, а това пречи на формирането и развиването на хармонични отношения в брака. Пък и тази неяснота се пренася и върху любовта – върху красотата на чувствата.

Ако жената не знае как именно съпругът й иска тя да изразява нежните си чувства към него, няма как да удовлетвори нуждите му в любовта. Всъщност много често стереотипното възприемане на идеалните отношения в семейството никак не подпомага изразяването на любовта по подобаващ начин – така, както го иска и разбира мъжът.

И какво се получава? Жената се опитва да бъде идеална съпруга, като поддържа дома в перфектен вид, готви вкусно всеки ден, изцяло е поела грижите за децата, помага на мъжа си в работата… Но! От гледна точка на мъжа, потвърждение на нейната любов са по-скоро прекараното заедно време, съвместните излизания, нежните прегръдки. Така да се каже – взаимното обръщане на внимание!

Защо има неразбиране между двамата партньори в едва двойка? Защото вместо обсъждания от типа „Какво ти харесва?“, „Какви са желанията ти в леглото?“ и изясняване на отношенията, те (или поне единият от двамата) избират стратегията да следват общоприетата в обществото представа за идеален брак, пише „Журнал“. За мъжа може съвсем да не е важно дали готвите вкусно, или не можете да забъркате дори един омлет, а по-скоро да държи на това да споделяте неговите любими занимания, интересите му.

Откъде идват тези разминавания?

Според психолозите, зад разбиранията, формирани от родителите ни, обкръжението, филмите и т.н. за това каква трябва да е идеалната жена и какъв – мъжът, ни е доста трудно да асимилираме личността на мъжа до нас, истинските му желания, потребностите на партньора в семейния живот.

Страхът от самотата

Понякога жената е движена изцяло от страха да остане сама, да бъде изоставена, напусната. Тогава тя избира стратегията да угажда във всичко на мъжа, да удовлетворява на мига всичките му капризи. В такава ситуация жената забравя за себе си, като изцяло концентрира вниманието си върху съпруга си. Но на него не му е нужна робиня, която ще направи всичко така, както той го иска. Той има нужда от жена, от съпруга – различна, интересна, изненадваща. Такава, която няма да изгуби уникалността си и ще остане особена, неповторима – такава, каквато я е видял първия път.

Така че: нужно ли е да бъдете идеална?

Всеки човек има своя представа за това какво е идеално. И за да се получи стабилен брак, е нужно двамата партньори да обсъдят и да се съобразят с желанията и потребностите на другия. Не е важно дали обществото приема вашия стил на отношения, колкото и екстравагантен да е: важното е вие двамата да го приемате и да оценявате нещата правилно.

Няколко съвета (как да изградите тези отношения, които са важни и за двамата)

– Оформете своя собствена представа за семейство и брак, като филтрирате разбиранията, привнесени отвън.

– Обсъждайте и съгласувайте своите желания с партньора, отнасяйте се уважително към неговото виждане за брака и отношенията в него и вероятно той ще отговори със същото.

– Запазете обективното възприемане за нещата, които се случват в семейството ви – старайте се навреме да обсъждате със съпруга си възникналите противоречия.

– Бъдете гъвкави – семейството се развива непрекъснато и търпи промени. Това е нормално. Важно е навреме да ревизирате нещата – какво в тези отношения ви харесва и какво – не.

– Обичайте съпруга си и му се доверявайте. Не пренебрегвайте талантите му, оценявайте силните му качества, не отричайте водещата му роля в семейството.

vitamin_b17_complex_rak_bodilax_zapek_otslabvane_ured_za_srebarna_voda_D-r_Silver_
trenajorni_ochila_D-r_Vijan_dalekogledstvo_kasogledstvo_katarakta
lula_inhalator_astma_kihane_kashlica_himalayska_sol_magic_belt_kolan_bolka_kryst_grabhidro_helt_alkalna_voda_srebarna_vodainderma_psoriazis_kojni_problemi

Магазин за красота и здраве

Прочетете още:

Добавете коментар